56212  4. 11. 2014 20:22:11 - HumbleBee

Otěhotnění v 19 a při vadách

Dobrý den, je mi 19 let,
mám VVV VACTERL (geneticky) půlku dělohy, která je přetažená vpravo, po operaci srůstů na vaječníku, chybí vejcovod, ledvina v břiše, chron. záněty moč. cest a vaj., po oper. defektu komor. septa, po operaci atrezie jícnu, oční a ušní vadu (astig., amplyopia, praktická hluchota jednoho ucha), kyfoskolioza, motylovité obratle, postižení LHK, kdy mi chybí jedna kost pažní, chybí palec, nemám jemnou motoriku v prstech, mám zkrácené šlachy. Nyní jdu na rozšiřování trubice a po Novém roce na operaci ruky, kdy mi budou seřezávat kosti a rovnat ruku. Na GYNE mi bylo řečeno, abych neodkládala těhotenství, že bych pak nemusela mít děti vůbec. Bojím se, že by to dítě mělo vady po mě a musela bych na interr. Studuju střední školu, jsem v předposledním ročníku, jsem z toho všeho nervozní. Mám ID prvního stupně, přítel pracuje za minimální mzdu jako automechanik, máme 1 1. Nevím, co mám dělat. Už od dubna tohoto roku, kdy jsem byla na rušení srůstů na vaječníku, mi bylo sděleno to o tom neodkládání těhotenství. Stále mi to vrtá hlavou. Nemůžu některé léky kvůli ledvinám, jsou dost zničené. Moc děkuji za urychlenou odpověď. Otázku antiko: dobrala sem poslední plato, ale vzhledem k tomu, že mám nižší příjem si je nemohu dovolit, neboť dojíždím a starám se o potkany, jež jsou mým koníčkem.
Děkuji Mervartová

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, na tuto otázku si musíte odpovědět sama. Bohužel vám nikdo nezaručí, že vaše miminko nebude stejně postižené (nebo bohužel i více), ale od toho tu je prenatální diagnostika, která dokáže odhalit postižení plodu včas a vy se pak sama můžete rozhodnout o případné iterrupci. VACTERL syndrom je sice vrozené onemocnění, ale jeho etiologie není přesně známá, nejde jednoznačně říct, že vaše miminko bude postižené nebo zdravé. Tento syndrom se vyskytuje zejména u dětí matek diabetiček.
Samozřejmě gynekologové mají pravdu, že odkládání těhotenství může vést k tomu, že již se vám otěhotnět nepodaří. Ale sama máte před sebou ještě hodně výkonů, jste mladá, finanční zajištění není také ideální, podle toho, co píšete. Odpovězte si na otázku, zda-li byste chtěla miminko (i zdravé), přivést nyní na svět, zda-li byste to s přítelem zvládli.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk