56342  12. 11. 2014 10:58:47 - veronika.ledvinova

Vrací se mi angína?

Dobrý den,
před 6 dny mě začalo bolet v krku když jsem polykala a celé tělo. Další den ráno jsem šla k doktorovi a bylo mi řečeno, že to bude angína, ale že to ještě stihneme zachránit a předepsal mi 3 denní ATB azitromycin sandoz 500 mg. V neděli už mi bylo lépe (dobrala jsem poslední antibiotikum), bolest v krku pomalu ustávala, tak jsem odjela z místa bydliště do Prahy, kde studuji na VŠ. Ve škole jsem si nemohla dovolit chybět na dva předměty, nikdo by mi už potom tu látku nevysvětlil, takže jsem byla 2x ve škole a jinak jsem se snažila ležet v posteli a léčit se, i když už jsem se cítila dobře. Jenže dnes ráno jsem se vzbudila a opět jsem cítila trochu bolest na mandlích. Myslíte, že se mi angína vrací? Nechci jet zase domů k doktorovi a akorát si to cestou zhoršovat (cesta mi zabere 5 hodin). Nevíte, jestli mě vezmou na vyšetření v Praze, když tu nemám trvalé bydliště?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, záleží, na jakého praktického lékaře narazíte, ev. můžete zkusit pohotovost, kdyby vás nikdo nechtěl vzít. Co se týká bolestí v krku, mohou být virového původu a antibiotika na ně nemají vliv. Navíc si myslím, že předpsání antibiotik bylo špatným krokem,pokud jste neměla jasnou bakteriální anginu (ale tak už to bohužel v našem zdravotnictví chodí). Pokud nebudete mít výrazné horečky, celkovou schvácenost, jde nejspíš o virovou angínu, kde stačí jen paralen proti bolesti a kloktadla.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
12. 11. 2014 15:22:20
Najděte si lékaře v Praze, jednak ve Spálené je poliklika pro vš studenty, pak by Vás mohl vzít i běžný praktický lékař. Na Praze 6 je taky poliklina pro studenty, pak můžete zkusit i ordinaci dr. Muchy poblíž metra Dejvická (nebo i v Kobylisích). Registraci budete mít u jednoho lékaře, ten druhý (Praha nebo v trvalém bydlišti) Vás bude brát bez registrace, to by neměl být problém. Rozhodně není důvod cestovat k doktorovi domů.