56364  13. 11. 2014 19:34:27 - nikol278

Regurgitace chlopně

Dobrý den,
Dnes jsem byla na ultrazvuku srdce (viz.foto). V poslední době na tom s psychikou nejsem moc dobře, hlavně kvůli přetrvávajícím teplotám a zánětu dutin, který už v podstatě trvá 3 měsíce. Špatně se mi dýchá a nemůžu se zhluboka nadechnout, bolí mě hlava a i se mi motá, občas mě bolí na hrudníku a mám pocit knedlíku v krku. Chci se zeptat, zdali na tom má podíl psychika nebo to může být od toho srdce? Chci se zeptat, jestli když se jedná o minimální regurgitaci musím mít nějaká zdravotní omezení? Je potřeba být sledována na kardiologii? Potřebovala bych uklidnit, že se o nic nejedná a bude to spíše záležitost psychiky. Jenže na ultrazvuku mi nic neřekli, tak nevím. Je mi 17 let a doposud jsem pravidelně sportovala. Chtěla bych Vás moc poprosit, zdali byste mi mohl/a objasnit můj zdravotní stav. Předem moc děkuji a přeji pěkný den.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pokud jde jen o minimální regurgitaci, je to poměrně častý nález, a vaše obtíže nejsou touto vadou způsobované. Kontrolní ECHO vyšetření by se časem mělo udělat, ale myslím si, že bude stačit i za 5 let, ne dříve. Žádná omezení by se vás neměla týkat, ani prevence infekční endokarditidy (preventivní braní antibiotik např. u trhání zubů).

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
13. 11. 2014 21:17:19
Napíšete o nedomykavost které chlopně se jedná. Každopádně kardiolog by Vám měl sdělit nakolik je vada závažná a jak často máte chodit na kontroly. U malých vad bývá kontrola třeba jen jednou ročně, případně jednou ročně ECHO a dvakrát ročně EKG a kontrola kardiologem (tj jednou s Echem a jednou bez).Zdravotní omezení by Vám tam měli taky sdělit. Sport by vadit neměl, ale u větší vady by měl být spíš rekreační. Potíže jinak máte od těch dutit a dýchacích cesta, tj. teploty, dýchání, bolest v krku. Toto od srdce není. Srdci ale může vadit bakteriální infekce, způsobit endokarditidu, která chlopně dokáže poškodit. U každé bakteriální infekce je třeba brát antibiotika a ležet, i s mírnými teplotami. Vyležet i virová onemocnění, může totiž dojít k bakteriální superinfekci. Podobně i u některých zubních zákroků je pak třeba jednorázově užít antibiotika. Zdravotní stav Vám ale nikdo neobjasní, to byste musela ukázat zprávu z té kardiologie, pak by to šlo nějak okomentovat, o co se jedná. Ale možná je Vaše vada zcela bezvýznamná, to nevím. Ale i hodně malé vady se sledují, věkem totiž dochází ke zhoršování.