56378  14. 11. 2014 14:53:26 - Sara82

Hladiny léků v krvi.

Vážená paní doktorko,
včera jsem se zde ptal na tyto otázky.
"již rok užívám léky - antiepileptika Levelanz 500 mg (1-0-1). Nyní, po roce užívání, se mám dostavit na odběry krve. Zajímalo by mne, jak se užívání léků v krvi projeví a zda by byl výsledek stejný při užívání těchto léků před odběrem např. 2 dny, 7 dní či 14 dní? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Martin Lankoči"

Chápu, že se testují především hladiny z důvodů poškození jater apod.. Zajímalo mne však spíše, zda se v krvi projeví dlouhodobé užívání léků od krátkodobého, ne však způsobem poškození jater či jiných orgánů, ale hladinou tohoto léku nebo chemické látky v tomto léku obsaženou. Zda se tedy z těchto testů dá jednoznačně říci: "Ano tento člověk užívá tento lék minimálně rok a nebo tento člověk užívá lék pouhé 2 dny, týden, 14 dní apod. (tedy krátkodobě)" . V příbalovém letáku léku Levelanz 500 mg jsem zjistil, že levetiracetam se po podání rychle vstřebává. Ustálený stav je dosažen po dvoudenním dávkovacím režimu 2x denně a rozsah vstřebávání nezáleží na dávce a není ovlivněn podáním jídla. Znamená to tedy, že po dvou dnech užívání tohoto léku budu mít stejnou hladinu látky v krvi, jako při stejném užívání léku po dobu jednoho roku????? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Martin Lankoči

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nemyslím si, že by vám dělali odběry krve na hladinu léku, ale kdyby ano, je to u tohoto léku zbytečné, protože biologický poločas je u něj +/- 7 hodin. Dá se zjistit, zda-li jste si lék vzal v posledních 24 hodinách a ev. v jaké dávce (to se dělá na toxikologii v případě předávkování léky).

Komentáře uživatelů ...