56409  16. 11. 2014 9:57:29 - karlicka103

Arytmie

Dobrý den.
Jsem studentka vyšší školy a mám 22 let. Před třemi měsíci jsem byla na vyšetření - echo, ekg v kardiologické ambulanci. Byla jsem vyšetřována pro palpitace a prekolapsovy stav (tachykardie, závratě) v uplynulém roce. Ležela jsem 3 dny na interní JIP, absolvovala jsem EKG holtera, ergometrii, vyš. štítné žlázy, ekg a echo s žádným zvláštním nálzem ..pouze tachykardie. V loňském roce se záchvaty několikrát opakovaly. Poslední dobou už rychlé bušení srdce nepociťuji jen občasné ´přeskočení´ nebo ´zavibrování´ v hrudníku nebo v krku. Je to nepříjemné, ale žádné zvláštní problémy mi to nečiní, pouze mě to dosti vystraší. Někdy je to několikrát za den, někdy pár dní nic. Arytmie ale nikdy nebyla zachycena. Při již zmiňované nedávné kontrole mi lékař nabídl betablokátor, ale poznamenal, že to není nutné, že srdce je v pořádku, jen má tendence ´utíkat´. Chtěla bych se tedy zeptat jestli jsem neudělala chybu když jsem léky odmítla a jestli se to nemůže zhoršit (např. v závažnější druh arytmie). Děkuji za Váš čas.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, tím, že jste lék odmítla, jste nic nezkazila, ale bylo by dobré mít nějakou "pojistku" pro případné další palpitace (tedy, že byste lék brala jen nárazově, ne ve vysokých dávkách). Otázkou je, zda jde opravdu jen o tachykardii sinusovou, která je nezávažná, nebo se pod ní skrývá jiná arytmie, která ale nebyla zachycena. U mladých jde nejčastěji o nezávažnou síňovou reentry tachykardii, která pokud je prokázána, se řeší na vyšších kardio pracovištích upálením ložiska, odkud arytmie vzniká. Je ale potřeba arytmii zachytit.

Komentáře uživatelů ...

karlicka103
18. 11. 2014 15:29:14
Asi jsem se nepřesně vyjádřila. Tachykardie byla zachycena vždy sinusova, ale poslední půlrok už tachykardie a palpitace nemívám, pouze to "přeskočení" nebo "zavibrování", které nejspíše nebylo zachyceno. Vždy mě to vyleká, někdy je to několikrát za den, jindy pár dní nic.
MUDr.Ciefova [Internista]
18. 11. 2014 18:48:05
To přeskočení nebo zavibrování může být jen komorová extrasystola, kterou někteří lidé takto vnímají. Jde jen o stah srdečních komor na víc, nezávažná záležitost.