56580  26. 11. 2014 20:48:53 - RickyGrimes

Asi hemoroidy, zápcha a strach ísť na veľkú

Dobrý deň.
Už niekoľko rokov chodím na veľkú asi 1-2 krát do týždňa. Mám dosť hrubú a tvrdú stolicu a sem tam mám aj krv, no to z toho, ako mi natrhne anál. No v poslednej dobe som mal dosť krvi aj keď stolica nebola nejaká extrémna. Keď som však bol naposledy, mal som hnačku, a keď som sa utieral, cítil som takú hrču v oblasti konečníka. Snažil som sa ju zatlačiť, no bolelo to. Na internete som si zistil, že sú to pravdepodobne hemoroidy. Po troch dňoch to samo cez noc zmizlo, no odkedy som mal tú hnačku tak som už nebol na veľkej 11 dní, ani mi netreba, a nasilu nechcem tlačiť, ale mám dosť tvrdé brucho. Chcel by som sa vykakať, no bojím sa toho, ešte som u doktora nebol a bojím sa, či mi pri tlačení nejako nevylezú ďalšie "hrče". A keby som si dal preháňadlo, tak by mi síce bolo treba, ale aj tak by som musel najprv vytlačiť to prvé, veľké a tvrdé, ktoré mi vždy robí najväčší problém, a toho sa dosť bojím. Čo by ste mi poradili? Mám tlačiť nasilu, alebo skúsiť preháňadlo? Bohužiaľ žiadne nemám, tak jediné nejaké domáce, zatiaľ som skúšal horúcu vodu n lačno, včera večer som zjedol mandarinku a zapil horúcim mliekom, no nič. Ďakujem za odpoveď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, postupně si budujete habituální zácpu, která vaše problémy s hemeroidy ještě zhorší. Doporučuji si v lékárně koupit alespoň glycerinové čípky, které stolici změkčí a popoženou. Na zhojení prasklinek při tuhé stolici i na hemeroidy jsou pak dobré Faktu čípky nebo mastička, které jsou také volně prodejné v lékárně, dále koupele v odvarech z dubové kůry. Důležité v prevenci jsou pak režimová opatření, jako dostatek tekutin, vlákniny, pohybu. Ještě bych doporučila vyšetřit hormony štítné žlázy, zda se snížená funkce této žlázy nemůže na zácpě také podílet.

Komentáře uživatelů ...

Bader
27. 11. 2014 6:54:51
Tak dlho neisť na WC je pre vás nebezpečné. Tlačiť na silu nie je normálne. Vypestoval ste si s tým zlatú žilu a ďalšie komplikácie. Potrebujete sa naučiť pravidelnosti v tejto oblasti. Začať pracovať na absolútnej zmene stravovacích návykoch a dať do poriadku tráviace ústrojenstvo. Vyhľadajte gastroenterológia.