56607  28. 11. 2014 11:51:49 - jina

Bolest zad

Již 3 měsíce mám zdravotní problémy.
Na jaře jsem měla 2x streptokoka, pak přeléčeno, v září nanovo, přeléčeno.ORL vpořádku, ale neustále mi je špatně, mám za sebou spoustu vyšetření. V září očkování na Tetanus, odběry krve, Rentgen plic,ultrazvuk břicha i štítné žlázy, rentgen bederní části zad, rehabilitace, kardio vyšetření, nález na cévkách- odeslána ke katetrizačnímu vyšetření do Brna,leden 2015, dále pak ženské.Vše vpořádku, jen to kardio.Neustále mě bolí záda, hlavně pod levou lopatkou, jakobych tam měla kámen, pak se mi během dne udělá špatně od žaludku a jde to až do krku, bušení srdce. Nemám takový elán jako jsem vždy mívala,raději ani nikam moc nechodím, Je to pořád dokola, jeden den lépe a pak zase hůře, nevím si už rady. U lékaře si připadám jako hypochondr, ale to nejsem, nikdy jsem nemocná nebyla. Užívám Tezeo na vysoký tlak a antikoncepci Logest - tuto již měsíc neberu na doporučení z kardia.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bolesti zad mohou být i atypickým projevem anginy pectoris (tedy přicpané cévky na srdci). Neuvádíte, jakým vyšetřením se došlo k závěru nálezu na cévách. Pokud katetrizační vyšetření přicpanou cévku objeví a bude ošetřena, pak vaše obtíže by mohly ustoupit. Pokud však nález na katetrizaci srdce bude v pořádku, pak obtíže budou nejspíše od páteře, a zde pomůže jen rehabilitace. Bušení srdce může být jen psychické nebo projevem srdeční arytmie, která by také mohla mít původ v přicpané cévce.

Komentáře uživatelů ...

jina
28. 11. 2014 15:36:09
Děkuji za odpověď. Ucpané cévky byli zjištěny na základě ultrazvuku srdce, Echo, Holter, EKG. Ale nevím zda to může souviset s tím, jak mi není pořád dobře. Pod lopatkou mi připadá, že mám balvan.
MUDr.Ciefova [Internista]
28. 11. 2014 21:08:35
Dobrý den, ještě k těm vyšetřením, která vám byla provedena (ECHO, Holter, EKG) - všechny tyto testy jsou více méně nespecifické - jejich výsledek může, ale i nemusí znamenat přicpanou cévu. Definitivně to opravdu určí až srdeční katetrizace, při které bude vidět cévní řečiště, a navíc má toto vyšetření výhodu, že lze zúžení ve většině případů rovnou i opravit. Z vyšetření, která se používají na zjištění ischemické choroby srdeční se nejčastěji používá spíše zátěžové vyšetření (ergometrie - známé jako "šlapání na kole"), kdy v případě ischemické choroby srdeční se při zátěži začnou objevovat známky anginy pectoris (bolesti na hrudi, změny na EKG, ev. na ECHO vyšetření), dále se v některých nemocnicích provádí i CT koronarografie, kde by mohly být viděny zúžené cévy. Nic to ale nemění na tom, že pokud má lékař podezření na ischemickou chorobu srdeční, nejlepší je nakonec provést srdeční katetrizaci. Pokud vaše obtíže budou vyvolány ischémií a problém se podaří odstranit, měly by vymizet i vaše bolesti. Bohužel ambulantní termíny na srdeční katetrizaci jsou delší, do výkonu doporučuji dodržovat klidový režim.
jina
30. 11. 2014 9:40:48
Nyní me boli mezi lopatkama uz tak ze to cítím i v noci, uz nedokážu na nic jiného ani myslet jak je to nepříjemné, boli me i krční pater a svedi tělo v zahybechu na rukách, nohách a na hrudi, také porad pokaslavam
MUDr.Ciefova [Internista]
1. 12. 2014 10:15:28
Dobrý den, ohledně svědění těla se chci zeptat, zda vám nebyl předepsán nějaký nový lék v poslední době, mohlo by se jednat o alergickou reakci. Jinak bolesti mezi lopatkami mohou být i kombinované etiologie a podílet se na nich mohou i problémy s páteří. Pokud se vaše bolesti stupňují a máte podezření na ischemickou chorobu srdeční (a to máte, vzhledem k tomu, že vás odesílají na srdeční katetrizaci), pak se nebojte svého lékaře znovu navštívit, aby vše zkontroloval.