56613  28. 11. 2014 17:28:18 - Lunna

Nabrání svalu

Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, zda lze pri pribírání po anorexii posilováním nabrat svaly predevším na rukou zádech.... Ale ne na nohou. Již nyní pri anorexii je mám pomerne silné. Ráda bych si je udržela štíhlé. Je to možné?

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, nejlepší by bylo, kdybyste cvičila pod dohledem osobního trenéra, alespoň ze začátku. Může Vám poradit určité cviky vzhledem k tomu, jakou máte svalovou hmotu, tělesnou konstituci. Samozřejmě, nepodceňujte jídlo, abyte měla sílu cvičit, potřebujete energii- 6x denně menší porce, také stravování alespoň na začátku byste měla konzultovat s výživovým poradcem.

Komentáře uživatelů ...

LubosSkoupal
29. 11. 2014 23:23:30
DObrý den. Snad ti nějak poradím. Jsem sice opačného pohlaví, ale vše je dáno geneticky. Pokud máš přibírat rychleji na nohou, tak budeš, tomu se nevyhneš :o/ Nejvíce se na nohou zvyšuje svalová hmota cviky na špičkách, která jsou na podlaze a zvedáš jen paty na horu se svou váhou, snad mi rozumíš? A nejvíce se zvyšují při běhu. Ale pokud jsi nohy už posilovala, doporučil bych ti posilovat je dál, ale méně, popř. se poradit nějakého instruktora nebo odborníka v posilovně. Nejvíce se přibírá z vnitřní strany stehen. Ale pokud jsi už začala posilovat nohy, nepřestávej, ať se ti svaly nezmění v tuk, ale toho se neboj, při tvém zdravotním stavu. Jestli ještě trpíš anorexií, vím, že je to hnusná porucha, ale je to debilní choroba dnešní uspěchané doby, plné stresu a k výkonu k dokonalosti těla. Žena by měla být jak se říká krev a mléko. Špatný je příklad postavy jako panenka Barbie. Pro tebe je důležitý i pestrý jídelníček, žádné tuky, zelenina, ovoce, hlavně maso a přírodní cukr, nejlepší je hroznový. Jde přímo do krve, žádný složitý mechynismus trávení a hlavně tě postaví na nohy, energií. A možná také víš, že cukr je potřeba ke správné funkci mozku, zvláště k dobré funkci nervové soustavy a pro dobrou činost srdce. Ale samozřejmě, nic se nesmí přehánět. Jíst po menších dávkách a častěji, třeba každou třetí hodinu něco sezobnout. Hlavně se nenacpat k prasknutí a pak máš pocit, že přibíráš a budeš obézní. Nene, je potžřeba si vše dobře srovnat v hlavě. Vím, že je to těžké........ Nedávno jsem viděl diskuzi, reportáž v TV a v rádiu, kde se ptali mužů, jaké holky se jim líbí. Jestli moc hubené, normální postavy "krev a mléko" či baculky. Z 90% procent muži řekli že ženy s postavou normální, zdravou a "baculky". "Prý je aspon za co je chytnout" :o)) A mají pravdu! Tak zdárný boj s tou bestií anorexií a hlavně neposlouchej druhé, co ti říkají, ale naslouchej svému tělu, co ti říká. Snad jsem ti aspon trošku pomohl. Měj se fajn a buď fit!
Jarda1
30. 11. 2014 23:06:32
Myslím, že pokud někdo přestane být podvyživený, tj. bude přijímat dostatek stravy ve správném složení, tak začne přibírat i svalovou hmotu. V první fázi by asi měla převažovat dostatečná strava, cvičení klidně až později. Pokud se vrátili lidi z koncentráků, velmi podvyživení, tak nebylo potřebné, aby hned začli cvičit. Oni tam leckdy konali namáhavou fyzickou práci (někteří), ale hlavní problém byla podvýživa. U anorexie jde o podobný stav. Pokud člověk zesílí, pak lze začít posilovat a to může vést k nárůstu svalové hmoty. Ne každý sport nutně vede k nárůstu svalového objemu. Maratonští běžci mívají obvykle dosti štíhlé postavy, ani nohy se nejví zvlášt silné. Zdá se, z toho jak píšete, že tu anorexii ještě nemáte zcela vyřešenou. Jinak při kondiční kulturistice není problém, aby zesílily paže, ramena, svaly na hrudníku atd. Velmi těžko se zvyšuje objem nohou, zejména lýtek. Aktivity jako běh nebo cyklistika u žen se silnějšími stehny nejspíš povedou k jejich žeštíhlení. Vytrvalostní aktivita nezvyšuje svalový objem, ale vede k prokreslení svalů ztrátou tělesného tuku. K zesílení stehen vedou spíš cviky jako zvedání těžkých činek s menším počtem opakování. Až budete mít normální příjem potravy, pak by bylo možné kondičně posilovat. Nohy bych trénoval spíš během nebo na kole či rotopedu, případně malými zátěžemi s hodně opakováníma. Při tréninku rukou, zad, prsních svalů a břišních svalů tak dojde k zesílení horní poloviny těla, dolní zůstane zhruba stejná, možná dojde k úbytku tuku. U silnější horní poloviny těla nedělají problém ani silnější stehna. Naopak, je docela problém, když někteří muži mají vypracovanou horní polovinu těla, ale docela tenké a slabé nohy. Krom posilování k zesílení můžou vést sporty jako veslování. Nejjednodušší by bylo si dohodnout s trenérem ve fitnesu na nějakém osobním programu a cvičit pod jeho odborným vedením. Trošku posilování, ale i jiná cvičení, k tomu nějaký spinning. Někde lidi dělají i box, neučí se boxovat se soupeřem, ale jen buší do pytle, tj. dělají to spíše pro kondici, bez soutěžních ambicí. Někoho může bavit být v nějakém oddíle (veslování, kanoistika, Sokol), kde k hlavnímu sportu se dělají i doplňkové aktivitity, např. kanoisté či veslaři běhají, posilují. Pokud někdo byl leta v nějakém sportovním oddíle, pak je mnohdy schopen se dobře trénovat i sám. Kdo má ale nulovou zkušenost, tak bych to moc nedoporučoval.