56628  29. 11. 2014 20:47:27 - Sesil

Vedlejší účinky přípravku Klabax 500mg

Dobrý den,
po 3 užitých tabletách( v předepsaném časovém rozmezí) přípravku Klabax se u mne projevili nežádoucí účinky popsané v příbalovém letáku (hořká chuť v ústech a bolesti břicha), bohužel v příbalovém letáku chybí informace zda v případě vedlejších účinků přerušit užívání nebo zda vedlejší účinky vymyzí. Zmiňují se tam akorát o ,,projev vedlejších účinků v závažné míře - informovat lékaře/lékárníka". Mám užívání přípravku přerušit nebo ne? Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, o vážné nežádoucí účinky by šlo zejména v případě alergické reakce, kdy je nutno lék vysadit. V tomto případě lék potřeba vysazovat není (pokud tedy bolesti břicha nejsou nějak silné). Bolesti břicha bývají nežádoucí účinek většiny antibiotik, vzhledem k "pobití" normální střevní flóry, proto bych užívala probiotika. Jinak obtíže by s koncem užívání antibiotik měly odeznít.

Komentáře uživatelů ...

LubosSkoupal
29. 11. 2014 22:03:24
Dobrý den, můj pocit je, zda t to nevyvolává reflux jícnu, že ti ochabuje jícnový svěrač a žaludeční kyselina se ti dostává do jícnu. Proto ta hořká chuť a bolesti břicha. Je to vážný nežádoucí účinek, je potřeba to co nejrychleji řešit s lékařem, kdo ti lék předepsal. Nebo k léku užívat lék, kde je léčivá látka omeprazolum, rabeprazolum, HELICID, ZULBEX.......Omeprazol patří do skupiny léčiv nazývaných „inhibitory protonové pumpy“. Účinkují tak, že snižují množství kyseliny, která se tvoří ve Vašem žaludku. Drž se a brzy se uzdrav! Snad jsem ti nějak aspon poradil :o)
LubosSkoupal
29. 11. 2014 22:11:10
dodatek........... Byly pozorovány následující nežádoucí účinky: Časté (méně než 1 z 10, ale více než 1 z 100): Nespavost (insomnie), bolesti hlavy, změna čichu, nauzea (nevolnost), zvracení, bolesti žaludku, poruchy trávení, bolesti břicha, změna chuti (například kovová nebo hořká chuť), abnormální výsledky jaterních testů, vyrážka, zvýšené pocení (hyperhidróza) Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře nebo pokud si všimnete jakýchkoliv nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.