56656  2. 12. 2014 9:40:23 - Tonnyy

Po kazdem jidle pocit na odpadnuti a zli dychani

Dobry den,
uz niekolko rokov ma trapi problem spojeny s jedlom. Po kazdom jedle alebo tekutine mam pocit na odpadnutie,nemam energiu, nedokazem rozmyslat, som bledy a tazko sa mi dycha. Problem som dlho hladal vsade inde len nie v jedle az pred rokom som si uvedomil ze sa to tyka jedla. Bol som u doktorov robili mi rozne vysetrenia a vsetko bolo v poriadku. Absolvoval som aj test na intoleranciu jedal ale tie ktore som podla nich mohol jest mi robili zle. Skutocne neviem kde moze byt problem. Nemate prosim vas nejaku radu v tomto smere? Dakujem.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, příčin může být několik, a je potřeba provést různá vyšetření, bohužel neuvádíte, co vše jste absolvoval. Jednou z příčin může být zvýšené dráždění bludného nervu (n. vagus) v důsledku roztažení žaludku po jídle/pití, to se ale bohužel špatně prokazuje. Dále může jít i o výchlipky v oblasti jícnu, tzv. divertikly, které se po jídle naplní a tlačí na okolní tkáně. Dále v dnešní době je často příčinou hypoglykémie po jídle, vznikající v důsledku příjmu jednoduchých cukrů, kdy dojde k vyplavení velkého množství inzulinu, kterého je ale víc, než je potřeba a vznikne pak hypoglykémie.
V prvé řadě bych zkusila zejména glykemický profil (měřit hladinu glykémie před jídlem, a po jídle, zejména v době slabosti). Pokud dojde k rychlému poklesu hladiny cukru, je příčinou zvýšená produkce inzulinu a je potřeba dále pátrat po příčině (zda jde jen o dietní problém nebo chybu slinivky břišní). Současně bych provedla gastroskopii a ev. polykací akt.

Komentáře uživatelů ...