56668  3. 12. 2014 21:14:14 - michal6385

Pálenie záhy

Zdravím,
už asi pol rok ma občas páli záha 2 az 3x za týždeň.Ale trvá to len krátko a hlavne slabo.Ale niekedy ma fakt silno páli záha a vtedy to neviem zmierniť to aj celý deň.Môžem mať poškodený pažerák ?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pálení žáhy vzniká v důsledku návratu žaludeční šťávy zpět ze žaludku do jícnu, a to v důsledku poškození antirefluxních mechanismů, nejčastěji netěsnící kardie žaludku. Je potřeba dodržovat zásady, aby se zabránilo návratu kyselých šťáv, protože dlouhodobějším drážděním sliznice jícnu kyselými šťávami může dojít k zánětu jícnu (refluxní esofagitidě) a později i změnám sliznice vedoucím k Barretovu jícnu (prekanceróza - přednádorový stav). Antirefluxní opatření jsou: nekouřit, nepít alkohol, nejíst příliš kořeněná jídla, jíst v menších porcích několikrát denně, nezvedat těžké věci, spát se zvýšenou polohou hlavy,... Na zmírnění pálení žáhy se pak mohou užívat antacida, ev. i léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy (omeprazol), které snižují kyselost žaludku.
To, zda již máte nebo nemáte zánět jícnu, nejlépe zodpoví endoskopické vyšetření žaludku - gastroskopie, kde se prohlíží i jícen.

Komentáře uživatelů ...