56683  6. 12. 2014 11:27:19 - omgnevim

Jaká škola na zubaře, onkologa?

Dobrý den,
chci se zeptat, jakou školu potřebuji mít vystudovanou, aby ze mě byl zubař nebo onkolog? Nějaké rady, tipy a kterou školu vybrat? Děkuji.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Musíte študovať medicínu - všeobecné lekárstvo, 6 rokov. Až po skončení školy si zvolíte odbor, ktorému sa chcete venovať. To sa týka toho onkológa a samozrejme ďalších medicínskych odborov. Ak by ste ale chcel byť zubárom, tak musíte vyštudovať stomatológiu 5 rokov - opäť na medicíte. Tento ako jediný odbor si volíte hneď už pri prijímacích skúškach. Ostatné odbory medicíny nie. Takže ešte pred prijímacími skúškami musíte vedieť, či chcete byť zubárom, alebo lekárom iného medicínskeho odboru
MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, dnes už se bohužel (nebo bohudík) sylaby na stomatologa i na lékaře liší (za nás ještě byly v podstatě stejné). Takže bohužel se musíš rozhodnout, zda-li chceš studovat na medicíně zubařinu nebo všeobecné lékařství. Zatímco po vystudování stomatologie můžeš již normálně pracovat sám, po vystudování všeobecného lékařství nastupuješ do nemocnice jako sekundární lékař a podle toho, jaký obor si vybereš, tolik let musíš trávit na různých pracovištích do složení atestace (délka 3-7 let podle oboru).

Komentáře uživatelů ...

JanD
6. 12. 2014 14:56:38
Zubár alebo onkológ, musíš si vybrať, pretože zubarina a medicína sú samostatné študijné odbory... Navyše sa onkológom nestaneš hneď po skočení štúdia všeobecného lekárstva, čaká ťa dlhodobý proces atestovania a praxe.