57028  3. 1. 2015 11:58:04 - PetrOmacka

Anthelix vystupuje z ucha; Helix přiléhá k hlavě

Dobrý den, Vážený pane doktore nebo Vážená paní doktorko,
během dospívání jsem si během provádění hygieny v zrcadle všiml, že ušní boltce mých uší mají tvar odlišný od všech lidí, které jsem kdy viděl. Dnes je mi 28 let. Část boltce, která je nazvána Anthelix výrazně vystupuje a Helix naopak přiléhá k hlavě. U ostatních lidí vidím opačný poměr. Tento tvar ucha má i moje matka a patrně jej měla i její matka, má babička. Více napoví přiložená fotografie. Omluvte, prosím její kvalitu. Vyfotit vlastní ucho není úplně snadné. Chtěl jsem se zeptat, zda je toto nějaká vývojová vada ucha? Nebo například nějaký druh genové poruchy? Představuje tento fakt pro moje zdraví nějaké riziko? Měl bych se případně obrátit na odborníka? Jak tento tvar uší ovlivňuje mé sluchové schopnosti? Velice děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vzhledem k výskytu i u dalších členů rodiny půjde o dědičný podklad, ale jedná se jen o kosmetickou vadu. Pokud není spojena se změnami zvukovodu a vnitřního ucha (což nepředpokládám, nezmiňujete se o poruchách sluchu), neměla by mít ani žádný vliv na vaše sluchové schopnosti.

Komentáře uživatelů ...

PetrOmacka
3. 1. 2015 12:07:22
V případě, že by přiložená fotografie přeci jenom nestačila na odkaze http://uloz.to/x8NxQ5Di/prave-ucho-jpg, lze stáhnou fotku druhého ucha. Heslo pro stažení je ucho.