57067  5. 1. 2015 14:30:47 - Nikolela

Bolest v krku

Dobry den,
uz cca mesic me trapti hrozna bolest v krku,zejmena pri polykani.V noci se budim a nemuzu spat,pres den,zejmena rano mam suchy kasel.Dostala jsem od sveho lekare antibiotika (pry zanet nosohltanu).Par dni jsem mela klid,cca 5,ale ted je to nanovo(navic jsem dost zahlenena).Lekar mi predepsal jina antibiotika,navic nejake sumive sacky na piti kvuli odhleneni.Dodrzovat klidny rezim na luzku.Mam male dite,coz je pro mne nerealne...a po dobrani jdu na krev(jiz drive jsem mela pred cca mesicem vyssi cukr,spatnou funkci stitne zlazy)Moc se bojim pani doktorko o co se muze jednat?Ze se toho nemohu zbavit?Mam strasny strach co mi vyjde z vysledku krve

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nyní v důsledku nepravidelného počasí (pár dní pod bodem mrazu, pár dní naopak nad nulou) jsou ideální podmínky pro rozmnožování a šíření bakterií a virů a tedy i k opakovaným infekcím. Pokud u vás dochází k recidivám, může jít opravdu jen o blbou náhodu, že chytnete všechno, co kolem proletí (což při snížené imunitě po předchozí infekci není obtížné), nebo antibiotika, která byla předepsána, nepochytila všechno, co bylo třeba. Pak bych provedla výtěr z krku ev. odběr hlenu na kultivaci, a antibiotika nasadila cíleně. Nevím, jaké všechny testy vám chce lékař provést, ale nemyslím si, že byste se měla nějak obávat jejich výsledků.

Komentáře uživatelů ...

Nikolela
6. 1. 2015 10:06:25
Dobry den,mela jsem predepsane antibiotika Biseptol na 5dni.Jeste predtim jsem byla na odberu krve a bylo mi zjistene,ze mam vyssi cukr a spatnou funkci stitne zlazy.Ted jdu na odber:CRP,Glukoza,TSH,FT4,krevni obraz,sedimentace,diferencial.....
MUDr.Ciefova [Internista]
8. 1. 2015 11:23:40
Pokud se potvrdí zvýšená hladina cukru v krvi, tak ten se může podílet na horší imunitě, stejně jako porucha štítné žlázy, ale všechny tyto odchylky se dají léčit. CRP je zánětlivý protein, který bývá zvýšený u bakteriálních infekcí, tedy u infekcí, kde je potřeba nasadit antibiotika (je vhodný ukazatel k rozlišení bakteriálních a virových infekcí - pokud nebude zvýšený, je zbytečné vám další antibiotika dávat).
Nikolela
20. 1. 2015 20:08:00
Dobry den tak cukr byl v norme,jinak se stitnou zlazou jdu za pul roku na kontrolu.Ale pani doktorko,mela jsem uz dvakrat antibiotika(pokazde jine)pomuze to na nejaky cas ale uz zas nemohu ani polknout,bojim se.Manzel mel ted dle doktora anginu.Je pravda ze jsem nemohla polehavat a lecit se tak jak se spravne k antibiotikum ma(mam malou dcerku)