57097  6. 1. 2015 18:43:37 - sochorak

Zápal plic

Dobrý den,
můj obvodní lékař mi léčil vysoké teploty paralenem. Devátý den mi předepsal Amoksiklav. Po 14 dnech teplot 39 a výš jsem si zašel na plicní kde mi doktor zjistil podle rentgenu zápal plic a odeslal mě zpět na léčení k obvodnímu lékaři. Ten mi předepsal Xorimax, ten jsem bral 14 dní. Po měsíci a půl léčení se stále necítím moc dobře. Je mi divné že mě z plicního oddělení odeslal lékař k obvodnímu. Je to běžný postup? Jsou tyto léky vhodné k léčbě zápalu plic? Děkuji za váš názor, s pozdravem Sochor

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, opravdu nekomplikovaný zápal plic může léčit i praktický lékař, není však podmínkou, že každý zápal plic lze poznat poslechově (existují tzv. atypické pneumonie, které právě poslechově nelze poznat). Antibiotika byla nasazena správně, jen si myslím, že 9. den horeček je na nasazení antibiotik poměrně pozdě, já bych je nasadila již dříve. Celková únava po zápalu plic je běžná, tělo se se zánětem i jeho následky musí poprat. I dušnost může přetrvávat delší dobu. Dále po prodělaném zápalu plic je vhodné cca po 6-ti týdnech provést kontrolní RTG plic.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
6. 1. 2015 20:45:21
Zápal plic obvykle léčí praktický, tedy obvodní lékař. Jen vážnější případy vyžadují hospitalizaci. Pro mě je spíš otázkou, že Váš praktický lékař nepoznal poslechem zánět na plicích. Jestli jsem správně pochopil, tak na plicní jste si zašel sám od sebe, ne na doporučení od praktického lékaře. Antibiotika, obojí, by měla zabírat, pokud by šlo o bakteriální infekci. U virového zánětu působí spíš jen preventivně, aby nedošlo k bakteriální superinfekci. To, že se po prodělaném zápalu plic stále necítíte mi nepřijde neobvyklé. Před asi 15 lety jsem měl zánět průdušek a teploty jsem měl taky dosti dlouho. Asi za 3 týdny, vlastně ještě s teplotami jsem začal chodit do práce, protože dost naléhali a byl jsem ve zkušební době. Zotavení trvalo déle. U zánětu plic bych předpokládal, že ta doba může být ještě delší. Pak je i období běžných viróz, nachlazení a to člověk, zvl, oslabený větší nemocí taky snadno dostane. Já osobně bych asi změnil obvodního lékaře, k plicnímu bych důvěru měl, šlo myslím o běžný postup. Myslím, že zánět plic měl lékař zjistit už poslechem. To, že léčba trvala dlouho, tak to ale dle mého názoru nebylo pochybením lékařů, ale bylo to dáno nemocí jako takovou.
sochorak
6. 1. 2015 21:25:57
Obvodního lékaře už jsem změnil. Také mi bylo divné, že mi nikdo ani nenabral krev.
Jarda1
6. 1. 2015 22:17:38
To bylo jen rozumné.
Jarda1
7. 1. 2015 20:33:11
Omlouvám se, že má odpověď byla zčásti nepřesná, tj. že poslechem někdy lékař zánět na plicích nezjistí. Vycházel jsem ze své zkušenosti. I tak si myslím, že bylo rozumné obvodního l. změnit. Je totiž divné, že na RTG Vás neposlal sám a když jste si ze své iniciativy zašel na plicní, tak odborný lékař uznal za vhodné provést RTG a zjistil zánět na plicích.
MUDr.Ciefova [Internista]
8. 1. 2015 11:18:04
Ono každý lékař postupuje jinak, dle zkušeností, a poslední dobou bohužel i dle nároků zdravotních pojišťoven. Čím méně nákladů, tím lépe (protože tím nižší sankce od pojišťoven).
sochorak
8. 1. 2015 18:18:11
Dobrý večer, děkuji za vaše názory. Chtěl jsem se ještě zeptat. Mám zvýšené CRP 26,6 a na další odběr jdu v pondělí. Léky už žádné nedostávám, jak bych tomu mohl pomoci aby tato hodnota byla co nejdříve v normálu. Nějaké vitamíny nebo doplňky stravy? Beru vit. C a piju velké množství čaje s citronem. Děkuji za odpověď
Jarda1
8. 1. 2015 19:57:36
Dobrý večer, spíše se doporučuje strava, která sama vitamíny již obsahuje než podávání vitaminových doplňků. Případně ty vitaminové doplňky se berou jen určité kratší období, ale ne trvale. Pokud jste takto oslabený, tak určitě nevadí, když užíváte navíc vit.C a současně ho máte i z ovoce a nebo zeleniny. Přijde mi, že není nutné, abyste užíval nějaký multivitamín. I když pokud by měl rozumné dávkování, tak by ho třeba po dobu měsíce šlo užívat. Pak by bylo zbytečné ten vit. C samostatně. Myslím ale, že tělu to bude prostě nějakou dobu trvat, než se plně zotaví. Jedna věc je nebýt nemocný a např. být schopný chodit do práce, druhá věc je plná regenerace po vážnější nemoci. Počítal bych s tím, že zotavování může trvat pár měsíců, opatrnější bych byl půl roku, tj. do začátku prázdnin. Konkrétněji k vyšší hodnotě testu si počkejte, co Vám napíše paní doktorka. I co se týče zotavování, tak možná mé odhady nejsou zcela přesné. Nejlepší informace by Vám měl dát ošetřující lékař, který má Vaši zdravotní dokumentaci a který Vás prohlédne. Lékař by měl být komunikativní, tj. podstatné informace pacientovi sdělit.
MUDr.Ciefova [Internista]
9. 1. 2015 9:46:06
Hodnota CRP 26 je sice zvýšená, ale jen lehce (nejspíš trvá pokles z přeléčeného zánětu), antibiotika se dávají při hodnotách nad 60. Doporučuji ještě pokračovat v klidovém režimu, nenamáhat se, odpočívat, jíst hodně vitaminů a pít hojně tekutin.