57192  11. 1. 2015 18:44:56 - Iva1960

Účinky lněný olej?

Dobrý den,
Mám zřejmě již vrozenou vadu - méně krevních destiček. v podstatě jsem na dolní hranici a nesmím používat nic na ředění krve,aby nenastalo snížení.
před časem jsem si chtěla koupit přípravek Omega 3 a bylo mi řečeno, že v mém případě by to vzhledem ke sklonům ředění krve nebylo vhodné.
čili jsem přípravek nezakoupila. Nyní jsem začala konzumovat tvaroh s lněnými semínky a lněným olejem kvůli pravidelnému vyprazdňování /celoživotní potíže/. Toto se mi osvědčilo, ale když jsem si na internetu četla co to vlastně ten olej je, byly tam zmínky právě o Omega 3. Nerozumím tomu, zda je to stejné jako přípravek z ryb, jenž se nabízí v lékárnách a podobně. Chtěla bych poprosit, zda byste mě mohli napsat, zda uvedené ingredience mohu používat, zda mě nenaruší krvetvorbu. Velice mě Vaše odpověď pomůže, event. pokud mě sdělíte jiný přípravek na vyprazdňování, také budu ráda. /(psylium, spirulina, aloe - vše účinkuje jen chvíli, pak nepůsobí ,laxativum se chci vyhnout/. Mockrát děkuji předem a zůstávám s pozdravem Ivana Plzeň

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, lněný olej opravdu je směsí omega-3 mastných kyselin, pokud hodnoty vašich destiček jsou na spodní hranici a ne nijak moc snížené, pak bych se braní oleje nebála (ale všeho s mírou, nepřekračovat doporučené denní dávkování). Omega-3 kyseliny mají vliv na krevní srážlivost, ovlivňují shlukování krevních destiček, vznik aterosklerózy, v některých studiích i zvyšují počet destiček.
Pokud chcete mít jistotu, můžete si nechat s odstupem 1 měsíce nabrat kontrolní krevní obraz, zda nedošlo k poklesu destiček.

Komentáře uživatelů ...