57213  12. 1. 2015 20:35:07 - kuba7735

Ztráta chuti k jídlu

Dobrý den,
bude mi 28 let, pracuji jako zámečník/svářeč na automatu a dálkově dodělávám střední školu. Před cca 7mi měsíci jsem začal trpět na průjmy, nález na GAE Ulcerozní kolitida.Za cca 3 měsíce,co býl můj stav akutní jsem zhubl cca 8kg /na váhu 53kg při výšce 174cm/. Předepsány léky. V posledních dvou měsících se můj stav drží na zhruba stejné úrovni - ani dobré ani špatné, ale přestal jsem mít úplnou chuť na jejékoli jídlo. Zřídka kdy sním více než třeba 2ks rohlíku za den + nějakou polévku například. Vzhledem k věku, zaměstnání (které mne vyčerpává) jsem začal pít Nutridrik,abych si aspoň nějakou energii dodal. Občas se mi motá hlava, není mi dobře, ale ani přes tyto problémy se nemůžu k jídlu donutit. Existuje nějaký volně prodejný přípravek pro povzbuzení chuti k jídlu?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, neuvádíte, jaké léky vám byly předepsány na ulcerózní kolitidu, je možné, že se ony podílejí na vašem nechutenství. Současně může hrát roli i psychika, vzhledem k tomu, že problémy při ulcerózní kolitidě vznikají často v souvislosti po požití jídla, mohlo si vaše tělo vytvořit obrannou reakci. Nutridrinky jsou správná volba, současně je ale potřeba doplňovat tekutiny. Také je možné, že se vaše tělo ještě vypořádává s prvotním šokem, ke kterému došlo teprve nedávno.

Komentáře uživatelů ...

kuba7735
13. 1. 2015 19:00:34
Dobrý den, děkuji za odpověď. Již dříve jsem trpěl těmito problémy,když jsem trpěl hemoroidy - nechtěl jsem jíst, abych nemusel na WC kvůli nesnesitelným bolestem. Léky mám předepsány Asacol rct sus 1x za 3 dny, Salofalk 2-2-2. Po dobrání Salofalk stále Asacol + Pentasa sachet 2mg 1x denně.
MUDr.Ciefova [Internista]
14. 1. 2015 11:48:05
U Asacolu a Pentasy by se nechutenství objevovat nemělo. Zvažte konzultaci se svým gastroenterologem, je možné, že dochází pomalu k relapsu onemocnění (nejlepší ke stanovení aktivity zánětu je odběr kalprotektinu ze stolice).