57243  14. 1. 2015 0:04:36 - kmet

Zvetsene boky a prsa u chlapce

Dobry den.
Rada bych Vas pozadala o radu. Nasemu devitiletemu synovi se pred dvemi lety zacaly svetsovat prsa a take boky. Zprvu to bylo jen mirne, ale v posledni dobe jde jiz o velmi znatelny nesoulad v tvaru tela. Zbytek tela je v normalu. Ted, v deviti letech meri 139 cm a vazi 31 kg. Pravidelne sportuje. Narodil se v 25 tydnu tehotenstvi s 915 gr. Mne byla diagnostikovana snizena funkce stitne zlazy tri roky po porodu. Muze to byt u naseho syna znakem hormonalni poruchy? Dekuji za odpoved.

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, s Vaší poruchou funkce štítné žlázy stav syna nejspíš nesouvisí. Může to ale souviset s jeho předčasným porodem. Doporučila bych návštěvu endokrinologa- ten může udělat krevní testy a zhodnotit hladiny hormonů v těle, je možné, že u Vašeho syna momentálně převládají ty ženské. Je důležité zhodnotit, jestli není v předčasné pubertě atd. Podle toho, co se zjistí, se buď nasadí léky nebo se bude stav syna sledovat pravidelně na endokrinologii.

Komentáře uživatelů ...

Bader
14. 1. 2015 7:38:45
Laik: Najvhodnejšie by bolo vyšetrenie u endokrinológa. Vyšetrením zistí či všetko v tele prebieha tak ako má a či je potrebný nejaký zásah. Veľmi dôležité práve v tomto veku je, aby žľazy s vnútorným vylučovaním pracovali správne a zabezpečili normálny vývoja dospievanie.