57310  17. 1. 2015 9:16:01 - Nicollo

Jedná se o štítnou žlázu?

Dobrý den,
poslední dobou, budou tomu tak 2 měsíce, mám problémy se spaním, v noci se často i několikrát probouzím, po probuzení se cítím vyčerpaně, velice dlouho pak opět usínám. Zároveň mě trápí nadměrné pocení celého těla (stačí krátká fyzická námaha a mám orosené čelo, záda i hrudník). V poslední řadě občasné průjmy a neschopnost přibírat na váze. Již přes půl roku cvičím, pravidelně jím, bral jsem sacharidové přípravky na dodání energie po cvičení, ale stále se držím na 75 kilech. Bylo mi řečeno od známé, že by za tím mohla být štítná žláza, potřebuji se ale zeptat na radu odborníků, zda se nemůže jen jednat o souhrn událostí související se stresem ze školy. Za naším obvodním lékařem je jít skoro zbytečné, pokavaď nepřijdete už s hotovou diagnózou skoro si Vás nevšimne. Plánuji jít ve středu na odběr krve, ale nejdříve bych prosil o vaši radu.
Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, obtíže mohou být vyvolány poruchou štítné žlázy, ale i zvýšeným stresem. Nejlepší bude provést odběry krve (hormony štítné žlázy), které na vaši otázku odpoví.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
17. 1. 2015 18:39:20
Obávám se, že bez vyšetření Vám těžko může lékař v poradně odpovědět, o co skutečně jde. Jako laik se domnívám, že ty potíže můžou mít různou příčinu. Docela bych doporučil změnit praktického lékaře, pokud k němu nemáte důvěru. Případně si od něj vyžádejte interní vyšetření. Vámi uváděné potíže by měl řešit právě praktický lékař, který by dále posílal na specializovaná vyšetření. Nebo zkuste, jestli by Vás vyšetřil nějaký internista. Řada specialistů nevyžaduje doporučení od praktického lékaře, zkuste své problém konzultovat po telefonu, jestli by Vás objednal k vyšetření. Jinak stres se na fyzickém stavu může podepsat celou řadou potíží, asi vším, co jste zde vyjmenoval. Můj názor je, že k lékaři by člověk měl mít důvěru. V některých případech lze požádat o názor i dalšího lékaře, ale základní důvěra k ošetřujícímu lékaři by měla být.