57329  20. 1. 2015 13:27:02 - ALIAS100

Nádor u konečníku

Dobrý den ,měl bych dotaz ohledně maminky o kterou pečuji .
Po porodu se ji objevil u konečníku nádor se kterým nechtěla jít k doktorovi ze začatku byl nádor malých rozměru tak to nějak neřešila ,Po cca 11letech sem ji stále nedonutil jít k doktorovi jelikož má strach ..dnešnímu dni má nádor velikost fotbalového míče ,předevčírem se jí udělalo špatně, skoro celou noc zvracela černou tekutinu , jídlo žádný do sebe nedostane .. muže te mi prosím poradit jak dále postupovat? či doporučit nějakeho šikovného doktora nebo nemocnici ??její zdravotní stav se zhoršuje nemúže skoro skrze ten nádor ani chodit , docela mám o ni starosti je jí 56 let ,prosím porad te .děkuji předem ..

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, zvracení černé tekutiny bývá známkou krvácení ze žaludku, nejčastěji ze vředu a je potřeba v tuto chvíli co nejdříve hospitalizace s gastroskopií (endoskopickým vyšetřením žaludku), aby se objasnila, ev. i ošetřila příčina krvácení. Navíc pokud do sebe nedostane žádné jídlo, hrozí časná dehydratace, takže i infuzní léčba je na místě. A potrava by v případě vředu nebyla vhodná, protože může potencovat další krvácení. To, zda zvracení souvisí s nálezem v oblasti konečníku, se nedá jednoznačně říci, spíše si myslím, že ne.
Nádor v oblasti konečníku bude vzhledem k době, kterou existuje, benigní (tedy nezhoubný, nebude se jednat o rakovinu), a komplikace budou způsobeny jeho velikostí. Chirurgické odstranění je na místě, s následným histologickým vyšetřením. Ale pokud vaše matka bude odmítat operaci, bez jejího souhlasu ji nikdo neprovede. Strach vaší matky je pochopitelný, hodně pacientů se bojí jednak samotných lékařů, jiní mají strach z toho, že by se mohlo jednat o rakovinu.

Komentáře uživatelů ...