57383  31. 1. 2015 23:29:17 - Pentilka

Brnění, svědění těla, motání hlavy, dezorientace

Dobrý den, vážená paní doktorko/ vážený pane doktore, prosila bych Vás o radu. Krátce o mně - je mi 22 let, vážím 65kg, měřím 175cm, s ničím se neléčím, neberu žádné léky, a to ani antikoncepci, pravidelně sportuji, fyzicky nepracuji, jsem studentka VŠ. Před 17 dny začal můj problém, který trvá dodnes.
Začalo to svěděním kůže celého těla (ať už jsem se často myla nebo jsem se naopak snažila nemít dva dny vůbec, chodila jsem jednou celý den nahá, abych vyloučila podráždění oblečením nebo pracím práškem, nic z toho nepomohlo, svědění nepřestávalo ani když jsem ležela ve vaně) a neměla jsem žádnou viditělnou vyrážku nebo pupínky, jsem přesvědčená o tom, že to NENÍ kožní problém, ale vnitřní, protože se záhy ke svědění přidalo jakési pálení a mravenčení opět celého těla, každou chvíli mě prostě zasvědní nebo pálí jinde a k tomu se přidalo brnění rukou a nohou. Koupila jsem si tedy hořčík a draslík a vápník, protože mi v lékarně bylo řečeno, že mravenčení a brnění by mohlo být způsobeno nedostatkem hořčíku a draslíku. Takže teď už 17. den beru 200% denní dávku hořčíku, vitamínů mám dost, jím i maso a jím opravdu velice zdravě, nic mi nemůže chybět, ale problémy neustávají a ještě se k nim přidalo motání hlavy a strašná únava. Hlava mě nebolí, ale občas vidím mžitky před očima někdy se na pár sekund stanu uplně dezorientovanou, špatně se mi mluví, že třeba zkomolím slovo, když se třeba učím a něco si nahlas říkám, a přes mžitky před očima nevidim, mám pocit, jakoby mi i ZAKMITALY OČI DO STRANY SEM A TAM, což mě opravdu děsí. Nemůžu ani pořádně spát, mám noční můry, někdy se budím, jsem nesoustředěná a roztěkaná. Je mi zima a mám na rukách a v zádech husí kůži, uplně cítím, jak mi zády projíždí vlny chladu. Někdy se mi i hůře polyká a mám stažené hrdlo a takový sevřený celý krk, jakoby v křeči, nemám moc hlad ani chut k jídlu, ale pořád mám hroznou žízen, vypiju toho moc a chodím pořád na záchod. Další věcí je, že jsem zjistila, že moje problémy se jednou tak zintenzviní den po tom, co jsem vypila večer předem nějaký alkohol (ale ne moc, šlo třeba o 0,5 litru vína, několik panáků whiskey apod., alkohol piju příležitostně 2x do týdne).
1. Napadlo mě tedy, jestli můj problém nemůže souviset s JÁTRY? Vzhledem právě k tomu zhoršení po požití alkoholu a vzhledem k tomu, že jsem se jako 2letá léčila několik měsíců na infekčním s nějakých zánětem jater (už tedy nevím, jakého původu, ale nešlo o žloutenku A, B ani C, nevim, co přestě to bylo, jen vím, že něco s játry a poté jsem 3 roky držela přísnou dietu).
2. Měla jsem během prosince přisáté KLÍŠTĚ, nemůže se jednat třeba o nějakou boreliozu? Ale nemám příznaky jako bolest kloubů a svalů, jak se všude uvdání, jen to, co jsem Vám nahoře popsala.
3. Nemůže se jednat o CUKROVKU? Na internetu jsem se dočetla o příznacích jako velká žízeň nebo právě svědění kůže a motání hlavy.
4. Když jsem si hledala příznaky na internetu, tak jsem ještě našla, že určité takové přiznaky mívá ROZTROUŠENÁ SKLEROZA, nemohlo by se jednat o nějaký takový neurologický problém? Vzhledem k tomu, jak jsem psala, že občas zkomolim slovo nebo mi zakmitají oči..

Chápu, že nejlépe mi problémy objasní vyšetření a takle na dálku mi nemůžete pomoct, já si na vyšetření zajdu asi za týden, ale prosím Vás, řeknite mi aspoň svůj názor, co se Vám jeví jako pravděpodobné, mám strach opravdu z nějakého neurologického problému. Myslíte, že je to možné? Nebo se Vám zdá pravděpodobnější jiná uvedená varianta, nebo dokonce Vás napadlo uplně něco jiného??

Budu moc ráda za Váš názor, mějte se hezky, děkuji a s pozdravem L.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vaše příznaky jsou velmi různorodé a mohou, ale i nemusí spolu souviset. Velká žízeň a časté močení mohou být opravdu příznakem cukrovky, ale i jiného onemocnění, jako je diabetes insipidus (tzv. žíznivka), které vyšetřují endokrinologové za hospitalizace, pokud příjem tekutin za den je opravdu enormní (nad 6l). Příčina může být ale i psychogenní.
U cukrovky (stejně jako u diabetes insipidus) by se mohly objevovat i příznaky poruchy vědomí, motání hlavy, slabosti. Brnění těla by mohlo být příznakem již při několik let trvající cukrovce (diabetická neuropatie), ale s tím se setkáváme povětšinou jen u starších jedinců.
Svědění těla bez jednoznačné vyrážky pak bývá projevem alergie (může jít i o pozdní alergickou reakci třeba na nějakou potravinu), ale při alergii častěji bývá i vyrážka. Další příčinou bývá onemocnění jater při onemocnění žlučovodů.
Boreliózu bych jako příčinu vašich obtíží neviděla.
Co se týká roztroušené sklerózy, příznaky u ní jsou dost nespecifické, což znamená, že příznaky, které se u ní vyskytují, se vyskytují i u celé skupiny dalších chorob. Proto až po vyloučení chorob častěji se vyskytujících, se začínají dělat testy k vyloučení roztroušené sklerózy, která je vzácnější.

Komentáře uživatelů ...