57393  2. 2. 2015 15:05:09 - zerzan

Angina pectoris??

Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu,jak postupovat dále...Moje matka 53 let,se léčí pro hypertenzi,paroxysmální tachykardii disp. kardiologem, hypotyreozu na substituci,hyperlipidemii,pozitivní Leidenskou mutaci, má problémy s klimakteriem, které se ješte nedostavilo.V posledních letech ji trápí vysoký krevní tlak.Nastane situace,kdy se jí zvýší krevní tlak, začne mít návaly horka,zčervená v obličeji, začne ji to vždy nutit na stolici,na zvracení, začne být slabá a schvácená, vždy když se snažíme zavčasu dojet na pohotovost,stav se rázem zhorší, není schopna převozu a voláme RZP. Dříve tomu tak bylo dost často.Dva roky však měla tlak zkompenzovaný,ale před dvěma dny nastaly potíže opět.Od 14:00 měla problémy s vysokým tlakem i přes užití Blessin plus H 80/12,5 1/2-0-1/2, v 19:30 užila ještě 1/2 tbl. Tensiominu 25mg na doporučení svého lékaře kardiologa,avšak bez efektu, rozhodli jsme se,že pojedeme na pohotovost, avšak jakmile sešla schody z domu a vyšla na studený vzduch,začala pociťovat slabost a nemohla jít dále, udávala i mírné pálení za hrudní kostí,bolest však jinde nevystřelovala, zpotila se, byla slabá, zavolali jsme tedy RZP.Stříkli ji pod jazyk Nitromint a cítila úlevu, přesto ji odvezli na sledování do nemocnice, kde chtěli vyvrátit případný infarkt myokardu.Byla na telemetru-sinusový rytmus okolo 70/min, udělali ji ECHO-porucha relaxace LK, a natočili EKG-nespecifické depolarizační změny,vzali kardiomarkry-Myoglobin 65,19, 60,70 , DDimery 294,9,infarkt myokardu se nepotvrdil.Objednali ji k zátěžové ergometrii-Chci se zeptat, jak postupovat dále..Co ji hrozí, zda může žít plnohodnotný život s tím, že ji stanovili dg. angina pectoris s otazníkem??Také bych se chtěla zeptat,zda by neměla dlouhodobě užívat něco na ředění krve už vzhledem k tomu, že má riziko Leidenské mutace f. V pozit. a neměla by být vedena někde v hematologické ambulanci??Předem děkuji za odpověď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, v posledních pár dnech je vzhledem k velmi nízkému atmosférickému talku bio předpověď na stupni č. 3, což hůře snášejí právě kardiaci a lidé s jinými chronickými nemocemi, kam patří i hypertenze. Je možné, že vaší matce v tuto dobu hodně kolísá krevní tlak a s tím souvisí její obtíže. Samozřejmě nelze vyloučit ani anginu pectoris, postup v nemocnici byl správný, primární je vyloučit infarkt myokardu a ev. jiný akutní koronární syndrom. Jak píšete, v plánu je ještě ergometrické, tedy zátěžové vyšetření, jehož diagnostickým cílem je i stanovení ischemické choroby srdeční (tedy i anginy pectoris). Pokud se diagnóza potvrdí, dostane vaše matka i vhodnou terapii a nejspíše bude dále indikována srdeční katetrizace.
Co se týká Leidenské mutace, tak její přítomnost udává zvýšené riziko vzniku žilní trombozy a plicní embolie (u tepenných trombóz a tedy infarktu myokardu nebo mrtvic tento vztah nebyl jednoznačně prokázaný). Pokud pacient neměl doposud plicní embolii ani trombózu, pak žádné léky indikovány nejsou. Pacienti s touto mutací nemusí být dispenzarizování v hematologické ambulanci, ale mají být vybaveni průkazkou trombofilika, kterou hematologické ambulance vydávají. Je nutné pak jakoukoliv situaci se zvýšeným rizikem trombózy zajistit podáváním nízkomolekulárního heparinu (imobilizace delší než 3 dny, těžké infekce, sádrová fixace, těhotenství, cesta letadlem či autem delší než 6 hod,…).

Komentáře uživatelů ...