57403  4. 2. 2015 9:24:15 - Nikolela

Bolest v krku

Dobrý den paní doktorko,
chci se prosím zeptat.Přd nějkou dobou jsem se léčila na zánět nosohltanu(dle praktického lékaře)dostala jsem antibiotika,která pomohla ale opět se mi to vrátilo(je pravda ,že díky malé dcerce jsem neměla možnost "vypotit"se)na radě v lékárně jsem si pořídila Strepsils spray,který mi vždy uleví ale na chvíli(pár dní).Nyní mám opět ty samé problémy,tedy bolest při polykání,někdy vystřeluje až do ucha,hleny,mírný kašel(spíše jen ráno).

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, v případě zánětu mandlí nebo nosohltanu bych doporučila udělat výtěr a v případě, že se vykultivuje z výtěru bakterie, doporučuji nasadit antibiotika cíleně, tj. podle citlivosti, kterou také udělají v laboratoři. Nasazení antibiotik se ale zvažuje podle stavu pacienta, případně CRP - zánětlivý parametr, který se zjistí z krve. Zkuste si v lékárně koupit Stopangin sprej, pravidelně stříkat, dále ibalgin nebo nurofen tablety - působí i protizánětlivě. Podle toho, jaký kašel máte (suchý nebo vlhký), použijte Sinecod nebo Mucosolvan. Když se stav bude zhoršovat, navštivte opět praktického lékaře.
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, rakovina hrdla, hltanu, hrtanu bývá většinou ve vyšším věku u kuřáků nebo lidí požívajících často alkohol, u zdravých mladých jedinců jsou vzácné. Nejspíš jste jen oslabená, jestli máte malé dítě a nestihla jste se doléčit, nemoc se může vrátit. Štítnou žlázu resp. hormony si můžete nechat vyšetřit u praktického lékaře, ale myslím si, že nejpravděpodobnější je návrat zánětu. Strepsils můžete cucat při počínající bolesti, při trvajících obtížích mám lepší zkušenost se stopanginem nebo joxem. jestli jste zahleněná a máte ucpaný nos, doporučuji paralen grip na chřipku a nachlazení, jednak působí proti teplotě a bolesti a také uvolňuje dutiny.
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, foto jsem nenašla, ale nejspíš půjde o vřídek nebo aft při infekci. Pro Váš klid můžete zajít k obvodnímu lékaři, těžko se hodnotí bez obrázku, ale i tak si myslím, že to vážné nebude (jestli pořád myslíte na rakovinu).
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, zvětšení a zmnožení uzlin je u infekcí běžné, v uzlinách probíhají imunitní reakce - zjednodušeně "boj" bílých krvinek s viry nebo bakteriemi a vzhledem k symptomům, které máte jsou uzliny projevem reakce těla na infekci.

Komentáře uživatelů ...

Nikolela
4. 2. 2015 11:10:56
Dekuji.Mam hrozny strach aby se nemihlo jednat o rakovinu(nádor)například stitne zlazy,jicnu,hltanu atd
Nikolela
4. 2. 2015 13:04:57
Jinak uzivani paralenu a strepsils spreje není tedy vhodne?jinak kasel mam opravdu malý a spuse jsem zahlenena
Nikolela
5. 2. 2015 14:11:36
Pani doktorko rano jsem si objevila vzadu na jazyku"bulku"je to na konci jazyka jak jsou papilky(puchyrky)tak za nimi.Mam strasny strach,na dotek lehce boli,posilam foto.Prosim opravdu se nemuze jednat o neco vazneho?
Nikolela
5. 2. 2015 18:26:16
Koukám,nějak mi to nejde vložit...Nevím jak,ano obávám se této nemoci
Nikolela
6. 2. 2015 9:51:09
Dobre ráno pani dpktorko dnes jsem si našla asi zdurenou uzlinu za uchem,ale jen jednu.Pri nachlazení jsou obě ne?
Nikolela
7. 2. 2015 13:17:31
Dobry den,boulicka nebo vridek či jak to nazvat vzadu na jazyku se zdá lehce zmenšil,presto me stále trápí a mam strach o co se třeba muze jednat? Jestli i o onu obavanou rakovinu? Jinak sem bohutel foto vložit nejde ačkoli netuším proč asi to je mnou:)Ještě chci doplnit ze mi byly delane testy na stitnou zlazu a cukr(před nějakým casem) obojí horší,poté již cukr v pořádku. Ačkoli zlaza dle praktického lékaře horší za půl roku kontrola