57429  8. 2. 2015 17:25:11 - BaruY

Problémy s trávicí trubicí

Dobrý den,
již asi měsíc mě pobolívá v podbřišku. Byla jsem jak u své lékařky, na gynekologii a nakonec i chirurgii, ale všude mi řekli, že žádný akutní problém nevidí, nikde se nenamáhali mi alespoň odebrat krev. Ale k mému problému, v podbřišku mě tedy bolí dále a je to asi 4 dny, co se mi ve stolici objevil nahnědlý hlen s trochou krve, hlenu ale přibylo, objevuje se jak samostatně tak i potahuje stolici. Stolice předtím měla normální barvu, jen lehce zapáchala, ale teď se objevila již téměř černá stolice s tímto kravým hlenem.Na stolici chodím pravidelně, i když je tušší tak zácpu v tom nevidím, při vyprazdňování bolesti nemám jen trochu před, ale nic strašného. Trpím jen pobolíváním v podbřišku, špatně mi nebývá, žádné teploty, nauzea, zvracení nic. Bohužel ale také musím napsat, že v této době mi dělá problém vstát z postele aniž by se mi zatočila hlava nebo mi dělá problém i jemné zadýchávání, unavená moc nebývám. Také jsem si zakoupila test na OK, který vyšel pozitivně, proto jsem již objednaná ke gastroenterologovi čehož se dost děsím. Je mi v podstatě jasné, že mě pošle na kolonoskopii a tu jsem připravená "přežít", ale jak bych se poprala s gastroskopií opravdu netuším. Nic mě neděsí víc. Můj věk je 21 let, životospráva normální, žádná tučná jídla, přiměřený pohyb zkrátka nic co by mohlo zřejmě zavinit tyto obtíže. Prosím o radu o jaké onemocnění by se mohlo jednat. Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, dle vašeho popisu by se mohlo jednat o zánět střev, dle délky obtíží spíše neinfekční (nespecifické střevní záněty - Crohnova choroba, ulcerózní kolitida), ale hlen s krví se může objevit i u vnitřních hemeroidů. Vyšetření, která jsou naplánována na gastroenterologii, jsou správná, je možné, že bude stačit jen kolonoskopie, ale to si musí určit sám lékař i podle nálezu na vyšetření.
Co se týká vašich obtíží (zadýchávání, motání hlavy), mohlo by se jednat o projevy anemického syndromu, vzniklého v důsledku chronických (dlouhodobých) krevních ztrát, doporučila bych odebrat krevní obraz a metabolismus železa cestou praktického lékaře. Současně bych nabrala i zánětlivé ukazatele (zejména CRP).

Komentáře uživatelů ...