57502  25. 2. 2015 16:01:18 - fereveldir

Šlachy v rameni

Již delší dobu ( cca 2 a půl roku) mě trápí problémy s ramenem. Podstoupil jsem spousty lékařských vyšetření, vyzkoušel mnoho léčebných procedur a stále se toho nemohu zbavit. Prosím o zvýšenou o pozornost k tomuto případu a byl bych opravdu vděčný za jakoukoliv cennou radu jak dále postupovat, jelikož mě to limituje ve sportu, který miluji a i ve všedním životě. Člověku, jenž by mi byl schopný pomoci, bych byl do konce života zavázán, protože si už opravdu připadám jako v začarovaném kruhu.
Vše začalo během chladných podzimních měsíců, kdy jsem během víkendů vykonával těžkou manuální práci (přenášení cihel, stavba zdi) a přes týden sportoval a těžce ramena zatěžoval (kickbox, posilování – bench press). Šlachy v ramenou, obzvláště v levém, mírně pobolívaly a já tomu nevěnoval velkou pozornost. Jednoho dne jsem švihl těžkým kladivem a cítil jsem prudkou, bodavou bolest v levém rameni. Bolest byla i pravém, ale ne tak znatelná. Po pár dnech jsem se budil po nocích kvůli bolestem v levém rameni. Nemohl jsem ani pořádně zařadit rychlost při jízdě v automobilu. Po 2 týdnech noční bolesti ustaly a já se opět vrátil ke sportu. Cítil jsem, že je něco s rameny v nepořádku (hlavně levé), ale nevěnoval jsem tomu větší pozornost a doufal, že se vše brzo zcela spraví. To jsem se ale mýlil. Dnes tomu je téměř 2 a půl roku a stále mě bolí šlachy, především v levém rameni mám pocit, že je něco špatně, jakoby tam něco překáželo, mám tendenci ramenem trhnout, aby se to vrátilo zpět, jako bych ho měl špatně posazené. Nebo jako by šlachy byly zduřelé a drhly.Samo o sobě to nebolí, cítím pouze ten zvláštní pocit u té šlachy. Nemohu zvedat těžší váhy v posilovně, při švihu začnou šlachy bolet, i u prsního svalu, po obyčejných klicích, při jakékoliv větší námaze. Pobolívá i při ofouknutí studenějším větrem či ve studené vodě.
Když mi bylo jasné, že se to samo nezahojí, neváhal jsem a navštívil mnoho ordinací, podstoupil kvanta procedur ( laser, magnet, rázová vlna, vířivka, elektroléčba, ultrazvuk, cvičení masáže zad, ramen a krku, akupunktura, speciální čínské čaje, prášky proti zánětu -flamexin recoxa, aplikace vlastní krevní plazmy na postižené místo, dokonce i nějaká homeopatika) a žádná z nich nepomohla. Rentgen nic neukázal, magnetická rezonance pouze obyčejný nález, jenž se nemusí řešit operativně, stačí rehabilitace – nestačila. To vše během posledních 9 měsíců a stále nevidím znatelnější výsledky.
Tak se obracím na Vás a žádám vás o radu. Co s tím mám dělat, co by mi mohlo pomoci? Koho mám navštívit, co mám podstoupit? Odborníci,cvičení, procedury, strava, minerály, vitaminy? Opravdu budu rád za každou radu, začínám z toho být už poměrně zoufalý. Budu velmi, velmi vdečný. Děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nejlepší vyšetření na zobrazení kostí, kloubů a okolních měkkých tkání (tedy i ramene), je magnetická rezonance, kterou jste již podstoupil a dle vašeho popisu je nález "obyčejný", který se nemusí řešit operativně, stačí rehabilitací - takže nejspíš nějaký, i když minimální, nález tam byl (ale nevíme jaký). Jest otázkou, zda může nebo ne způsobovat vaše obtíže. Někdy je dobré při přetrvávání obtíží zopakovat zobrazovací metodu s odstupem, je možné, že v brzkém stádiu nemuselo být ještě nic vidět a dnes by mohl být vidět zánětlivý otok tkání nebo změny na kloubních a kostních strukturách. Pokud zobrazovací metody jsou v pořádku, ale klinika tomu neodpovídá, pak se mluví o tzv. "funkční poruše". Funkční porucha však časem může přejít ve strukturální, kdy již na zobrazovacích metodách patologie vidět je. U ramene je to často u impingement syndromu, pro který je typická i výrazná noční bolestivost, poruchy hybnosti v kloubu. Impingement syndrom je častý u přetěžování kloubů u sportovců, je tedy možné, že toto je příčina vašich obtíží. Správnou diagnózu by měl stanovit ortoped nebo fyzioterapeut, kde bych se snažila obrátit na odborníky ve svém oboru.
Současně ale vaše obtíže mohou vycházet i z jiné čísti nežli z ramene (např. od páteře krční a hrudní nebo z hrudního koše - proto bych doporučovala alespoň zrentgenovat tyto oblasti).

Komentáře uživatelů ...