57720  16. 3. 2015 22:31:34 - novakjaroslav79

Kolonoskopie...

1) můj obvodní lékař mne posílá na kolonoskopii do MB.
Bohužel mi není úplně jasné, proč zvolil právě toto vyšetření. Moje potíže jsou: delší dobu mne lehce (pocitově) pobolívá v pravé podbřišku (předpokládám, že to je z důvodu pravidelně závodně provozovaného sport minulý rok). nemám žádné problémy se stolicí (vše bez problémů, pravidelně, 2 x denně, stále stejná konzistence). Nejsou průjmy, ani zácpy, žádná plynatost, krev ve stolici nepozoruji. Test FOB byl negativní. Dokonce jsem si nechal udělat i krevní markery CEA a CA19-9, byly v referenčních hodnotách, tedy negativní. Sono v pořádku. Veškerá další krevní vyšetření v pořádku. Myslíte si, že je toto vyšetření opravdu adekvátní mým potížím s mírnou bolestí v podbřišku? Rehabilitační lékař diagnostikoval problém s hlubokým břišním svalem - nyní chodím na rehabilitace, zřejmě cítím i mírnou bolest zad. Věk je 35 let.

2) Pokud bych už toto vystoupení podstoupil - bohužel mám problém jej odmítnout, už mi to začalo hlodat v hlavě:-( Mám z toho vyšetření poměrně velké obavy. Našel jsem řadu případů v USA, kdy vlivem nedostatečné desinfekce kolonoskopů byli pacienti vystaveni nákaze různých chorob. Četl jsem nějaké studie, vždy se tedy týkaly USA a výsledky můj strach ještě umocnily.Byla tam řada svolávacích akcí, kdy museli být pacienti testováni, zda se něčím nenakazili. Mohli byste mi prosím napsat, jakým způsobem probíhá desinfekce kolonoskopu a zda existuje nějaké riziko přenosu jakékoli infekce mezi pacienty? Jedná se o dvoustupňovu desinfekci? Setkali jste se někdy s takovým problémem?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, z toho, co uvádíte, také nevidím zásadní důvod, proč vám kolonoskopii provádět (leda by váš lékař věděl ještě nějakou spojitost, kterou vy třeba nevíte), zkusila bych odběr stolice na kalprotektin (ukazatel zánětu ve střevech), ale nelze vyloučit, že pokud vyšetření absolvujete, že se něco objeví (zánětlivé změny, polyp).
Co se týká samotného vyšetření, s infekční komplikací jsem se ještě nikdy nesetkala, myslím si, že systém dezinfekce a sterilizace v naší republice je na vysoké úrovni. Musíme uznat, že kvalita našeho zdravotnictví je mnohem lepší, než v Americe. Dvoustupňová dezinfekce je zejména v menších pracovištích, ve větších pracovištích se používá vyšší stupeň dezinfekce.

Komentáře uživatelů ...