57796  23. 3. 2015 12:32:22 - MartinV12

Čepy (hrudky) na mandlích

Dobrý den,
dnes jsem byl u doktora, protože se mi opět na mandlích objevily čepy. Jsem nachlazený, tak jsem tam radši zašel, jelikož jsem měl v předchozích dvou letech několikrát angínu a momentálně beru Ribomunyl (už podruhé) na zlepšení imunity. Doktor mi řekl, že tyhle čepy nejsou z angíny a že ani angínu nemám. Prý čepy ani ničemu nevadí a není možnost, jak se jich zbavit a budu si ji jedině muset manuálně odstraňovat a doporučil mi kloktat slanou vodu. Chci se tedy zeptat, jestli se s tím nedá něco dělat? Zdá se mi divné, aby čepy nebyly příznakem nějaké nemoci nebo dysfunkce mandlí. Mám nárok si je nechat odstranit? Předem děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, opravdu přítomnost čepů automaticky neznamená anginu. Často se vyskytují u chronické tonsilitidy, kdy mandle mohou být i zvětšené a při přítomnosti čepu bolestivé, jen se nevyskytují teploty. Jde o dlouhodobý stav, často spojený s oslabenou imunitou (nebo její poruchou). Setkáváme se s chronickou tonsilitidou i u různých autoimunitních onemocnění. Váš lékař má pravdu, že nejlepší je naučit se s tím žít. Pokud ve stěrech z krku je normální nález, nemá cenu to přeléčovat antibiotiky, a nedoporučuje se to ani pokud se nejedná o typickou anginu (je riziko vzniku rezistentních bakterií). Tonsilektomie, nebo-li odstranění mandlí se u chronické tonsilitidy také rutinně neprovádí. Mohlo by to přinést víc škody než užitku. Uvědomte si, že jde o první kontakt imunitního systému s potravou a škodlivinami z okolí, které se dostávají do vašeho těla.

Komentáře uživatelů ...

MartinV12
23. 3. 2015 15:50:19
Děkuji za odpověď, ale bohužel si ji kvůli vyčůranosti Vašeho portálu nemůžu přečíst. Opravdu odmítám platit 25 Kč za jedno přečtení odpovědi. Nehoráznost, že se admini nestydí.