57839  26. 3. 2015 13:34:18 - jana518

Štítná žláza - struma

Dobrý den,
zajímalo by mě,co pro mě znamená toto vyjádření z ultrazvuku. Bojím se zejména, abych neměla nějaký nádor. Jak se multinodozní struma léčí? Krevní testy na hormony mám v pořádku. Ultrazvuk: Laloky štítné žlázy normální velikosti, struktura je oboustraně heterogení s viditelnými mnohačetnými uzly. Příštitná tělíska normální velikosti bez ložiskových změn. Podél velkých cév, za kývači a v nadklíčcích výraznější lymfadenopatie nezjištěna. Res. multinodozní struma. Děkuji za odpověď

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, jedná se o zvětšenou štítnou žlázu s mnohočetnými uzlíky. Jestli máte hormony v pořádku, jde o eufunkční strumu. Další postup záviś od toho, jak jsou uzly velké, obvykle když jsou nad 1cm, provádí se i biopsie (odběr vzorku žlázy tenkou jehlou). Budete teď v péči endokrinologa, který Vás buďto bude pravidelně sledovat, nebo doporučí biopsii. Riziko vzniku karcinomu, zhoubného nádoru, je vyšši u lidí s uzlovitou strumou, proto jsou pravidelně sledováni.
Dále je v popisu, že příštítná tělíska jsou v pořádku a v uvedených prostorech na krku nejsou zvětšené lymfatické uzliny, tj. neprobíhá v této oblasti zánět.

Komentáře uživatelů ...