57879  28. 3. 2015 16:30:29 - Krutaska

Dcera spolkla kus plastu z hračky

Dobrý den,
dcera 9měsiců nám dnes asi spolknula kus plastu z hračky, takový ten tvrdý ostrý ulomený kousek asi 1,2cm dlouhý a 6mm široký. Co se může stát? Plast jsem. Nikde nenašla a vím,ze si s hračkou dlouho hrála. Mám jet na pohotovost,nebo čekat na stolici? Jaké jsou rizika? Dcera je naprosto v pohodě. Děkuji za odpověď

Dcera spolkla kus plastu z hračky

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Pokud je dítě v pořádku - nepokašlává, nebolí ho bříško, nezvrací, má normální stolici bez příměsi krve, není třeba jít na pohotovost. Nepopsala jste rozměry případného úlomku, ale dle fotografie se zřejmě nejedná o nic velkého. U předmětů větších než cca 2 cm by mohlo dojít k uvíznutí v přechodu tenkého střeva do tlustého.
Určitě kontrolujte každou stolici minimálně 1 týden nebo do vyloučení úlomku. Jděte k lékaři, když by mělo dítě jakékoliv obtíže včetně kašle. Na rentgenu nebude nic vidět, protože plast není kontrastní a na ultrazvuku by se předmět také hledal těžce. Při komplikacích (omezení průchodnosti trávicího traktu nebo velmi vzácně narušení stěny střev) přichází v úvahu jedině endoskopické vyšetření - tedy hadičkou, které se také používá, když by se jednalo o velký nebo nebezpečný předmět - baterie, velmi ostré předměty nebo uvíznutí v jícnu.
U Vás to pravděpodobně proběhne hladce.
Největší problém nastává u vdechnutí malých předmětů. Je dobře, že si tyto věci všímáte a myslíte na možnost požití nebo vdechnutí úlomku dítětem.

Komentáře uživatelů ...

MUDr.Jarkovska [Pediatr]
31. 3. 2015 21:29:42
Omlouvám se, rozměry jste uvedla.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí