57911  31. 3. 2015 18:14:31 - Sukoman

Bolest na hrudi

Dobrý den,
má babička které je 70 let užívá léky na vysoký krevní tlak a celkem dobrý,ale od minulého roku,jí z ničeho nic buď v noci,když je v klidu nebo když jede v autě,tak jí vylítne až přes 200/198 a puls přes 100,doktorka jí na to předepsala nárazové prášky, a když nezaberou,tak ať volá záchranku.Když jí odvezla záchranka do nemocnice,tak jí akorát dali než prášky na snížení tlaku a uklidnění a ani jí neřekli jaká je příčina.Z počátku byly tyto stavy,tak jednou za měsíc,není se období stále zkracuje,tak se chci zeptat,jestli by se nadalo zjisti,jaká je příčina,protože se jí to stane z ničeho nic a jak tomu předcházet. Děkuji za odpověď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bohužel u starších lidí jsou výkyvy tlaků poměrně častým nálezem, někteří je vnímají, někteří ne. Určitě bych na prvním místě provedla TK-Holter, ambulantní 24-hodinové měření tlaku, které ukáže, jak je na tom babička tlakově během celého dne v normálním prostředí. Pokud se ukáže, že tlak je vyšší, je na místě navýšení antihypertenzní medikace. Pokud jsou však výkyvy jen občas, je potřeba provést odběr krve na hormony štítné žlázy, otázkou je i možnost vyloučení přítomnosti feochromocytomu (na něj se ale pomýšlí většinou v nižším věku).

Komentáře uživatelů ...

Sukoman
1. 4. 2015 16:41:29
Děkuji moc.Mé babičce vyndali před 2 roky štítnou žlázu úplně a je pravda,že když tu štítnou žlázu měla,tak taky měla vysoký tlak,ale ne tak často,jen 1x za měsíc,ale teďka má vysoký tlak 2-3 do týdne.Na kardiologii jí řekli,že je zatím zbytečné dávat jiný lék,protože prý to není až takové.