58024  16. 4. 2015 21:32:59 - Ficker

Zneužití inhalantů a prášků na alergii

Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat, ale předem bych chtěl napsat, že se neptám za účelem zneužití či poskytnutí narko. informací, které by byly možné využít pro uživatele, kteří až moc čtou. Chtěl bych se zeptat, jestli se dá zneužít prášku Xyzal, jako droga, zda člověk na ní může být závislý, jaké jsou jeho vedlejší účinky a co se stane, pokud ho člověk spolyká hodně. Dále bych se chtěl zeptat, nejspíš na to samé, ale u inhalátu Symbicort a Ventolin, který je na astma. Zajímám se o tyto věci, ale nemohl jsem nic dohledat, proto se obracím na odbornou pomoc. Předem děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nemyslím si, že by užívání těchto léků vyvolávalo závislost, nejsou to návykové látky v pravém slova smyslu, samozřejmě mohou vyvolat závislost "fyzickou", že po jejich užití ustoupí příznaky, a tudíž se člověk cítí s preparátem dobře (ale to bývá u každých účinných léků). Jak už jsem řekla, nejde však o pravou závislost.
Co se týká předávkování, tak s každým lékem se člověk může předávkovat. To, jak vysoká dávka je již letální (smrtelná), a jaké jsou příznaky předávkování, se dá nejlépe zjistit na toxikologickém centru (tel. 224 91 92 93). Všeobecně Xyzal zvyšuje únavu, spavost, při velmi vysokých dávkách může dojít k poruchám vědomí. Symbicort i Ventolin aktivuje sympatikus, způsobí třes, tachykardii (a různé závažné arytmie), křeče.

Komentáře uživatelů ...