58037  22. 4. 2015 17:17:07 - europe

Prsní žláza a axil

Dobrý den,jsem muz a je my 31let. Byl jsem na ultrazvuků nebo mam jedno prso kousek větší než druhé. Výsledek je ten ze axil su pořádku uzliny nejsou zvětšená. Prso lehce zduřela prsní žláza retromanilarne vel. 2×0.5 cm, na čísle 4 v dolním vnitřním kvadrantu 2 cm velký lipom. Ložisko změny susp. z malignit nedif. Řekli my ze se stým nic nedělá ze to neni nic vážného. Chci se zeptat ci je to normální nebo mam neco z jatrama třeba cirhózu. Inac nemam žádné problémy boleti a ani vytok vůbec nic cejtim se dobre jim normalne aj ze stolici nemam problem vubec nic. Alkohol piji jen výjimečně hodně málo. Dekuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, o cirhózu se s největší pravděpodobností nejedná, měl byste celou řadu jiných příznaků a zvětšená prsa bývají většinou při cirhóze obě. Váš dotaz zde už jednou byl a úvaha o možných příčinách byla vzata všeobecně. Nejpodstatnější je, že zvětšení prsu není způsobeno nádorem (dle ultrazvuku). Teď je otázka, jak moc do hloubky pátrat po příčině, která se ale v hodně případech stejně nezjistí. Základní krevní odběry bych ale určitě nechala udělat.
Jinak nález zvětšeného prsu u mužů sice normální není, ale pokud je vyloučena rakovina prsu (která se vyskytuje i u mužů), pak se opravdu nález neřeší. Pokud by šlo o kosmetickou vadu, řeší ji plastičtí chirurgové.

Komentáře uživatelů ...