58057  3. 5. 2015 13:19:21 - Johny74

Závratě, bolest za očima

Dobrý den,
chtěl bych se vás zeptat ohledně svého problému, který mě trápí už víc jak 3/4 roku. Všechno začalo postexpozičním očkováním proti vzteklině. Poté se mi povlékl jazyk a začaly se mi tvořit jakési boláky s bílým lemem a červeným prostředkem, které se zvětšují pak zmizí, ale za pár dnů jsou zpět. Zároveň přišly závratě, které se mi projevují hlavně při chůzi po ulici nebo někde venku. Díky nim nemůžu žít svůj život naplno. Protože je mám vesměs pořád. 3x do týdne se pak objevuje silná bolest za očima, kterou nelze běžnými analgetiky utlumit. Většinou zmizí sama po pár hodinách. Zrak se mi i celkově zhoršil. Dále mi zvoní v obou uších. Mám zvětšené podčelistní uzliny do velikosti 20 mm. Už opravdu nevím co by to mohlo být, protože jsem prodělal vyšetření na neurologii a to LP, CT mozku to vše v normě. Dále vyšetření na očním také bez problémů. Děkuji vám za vaši odpověď a váš čas.

Závratě, bolest za očima

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, dle fotografie se jedná o tzv. geografický jazyk (nebo také glossitis migrans), což je sice nepříjemná záležitost, ale jedná se o benigní (tedy nezhoubnou) věcí. Příčina vzniku takového povrchu na jazyku dodnes nebyla zjištěna, spekuluje se o souvislosti s lupénkou, chlamydiovou infekcí, ale dosud tato souvislost nebyla ve studiích potvrzena, poslední závěry jsou, že jde o psychosomatický projev.
Závratě i bolesti hlavy mohou mít různou příčinu, neurologická je u vás díky provedeným vyšetřením vyloučena.
Vzhledem k vaším symptomům bych měla podezření na systémovou chronickou chlamydiovou infekci, která se může projevovat celou řadou příznaků, hodně nespecifických, a mezi těmito projevy jsou i neurologické, jako bolesti hlavy, závratě, rozmazané vidění,...). Průkaz se dělá odběrem krve a výtěry (nemusí jít vždy o pohlavní chorobu). Léčba je dlouhodobá, antibiotická a symptomatická.

Komentáře uživatelů ...