58075  10. 5. 2015 21:25:14 - andreac

Infekce

Dobrý den,
píši Vám už spíše ze zoufalství, abych sehnala aspoň nějaké informace ke stavu mého přítele (25). Dva měsíce, zhruba od půlky února, začal trpět teplotami, většinou jen 37-37,3, převážně ve večerních hodinách. Po několika dnech šel tedy na krev ke svému praktickému lékaři. V krvi bylo vše v pořádku až na hladinu crp a zvýšenou sedimentaci v moči. Leukocyty, erytrocyty vždy v míře. Po 3 týdnech crp 66, to bylo poprvé, co přítel dostal antibiotika. Po dobrání se crp usadilo do hodnot zdravého člověka a od teplot měl na necelý týden klid. Toto vše se již po několikáté opakuje. Přítel navštívil snad všechny lékaře ve středočeském kraji, absolvoval desítky testů, všechny ale dopadly dle lékařů dobře - borelie, herpes viry, 2x kolonoskopie se vzorkem střeva (kvůli přítomnosti malého množství krve z léčeného hemeroidu) , výtěry všeho druhu, imunologie, alergologie, sona, rentgeny (včetně zubů). Jsme již bezradní, v nemocnici si ho, bohužel, nikdy nenechali ani na pozorování, i když nejméně 3x za tu dobu byl s bolestmi, průjmem nebo horečkami na pohotovosti. Poslední antibiotika dostal v pátek 8.5., po dvou dnech (horečky 38 + a průjem) mu jeho lékař doporučil antibiotika vysadit. Přítel je tedy neléčen, stresuje se, je slabý, teploty přetrvávají, v noci se potí a jediné co se změnilo je zvětšená uzlina na pravém třísle (na urologii byl také 2x včetně sona). Při poslední návštěvě pohotovosti v Hořovicích mu bylo doporučeno udělat si testy na leukemii a rakovinu, bez udání důvodu (krev měl vždy v pořádku, a nějaké testy na r.prostaty a další mu vyšly v požadovaných mezích zdravého člověka). Máte, prosím, nějaký nápad, tip na jiného odborníka, nebo jen dobrou radu? Jeho stav se zhoršuje a myslím si, že to nikoho příliš nezajímá. Myslíte si, že léčba antibiotiky, pravděpodobně již jen kapačkou, znovu pomůžou úplně bakteriální infekci odstranit? Napadá Vás jaké další vyšetření by měl přítel absolvovat? Případně, jestli to může být nějaká přemnožená bakterie ve střevech (četla jsem o e coli a zlatém stafylokokovi), čemuž nasvědčují průjmy, teplota atd.
Děkuji moc za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, případ vašeho přítele nebude tak jednoduchý, vzhledem k tomu, že už prošel všemi možnými vyšetřeními. V prvé řadě bych myslela na poruchu imunity, ale udáváte, že na imunologii již vyšetřen byl.
Pokud je zvýšené CRP, svědčí to o bakteriální infekci, a je potřeba pátrat po jejím fokusu. Základní odběry na kultivace moči, výtěr krk nos, stolice, rentgen paranasálních dutin (k vyloučení sinusitidy), ultrazvuk břicha, pohlavní choroby (včetně. HIV), serologie na zoonozy (toxoplazmoza, toxokaróza, ...), stomatologické vyšetření včetně zubního snímku... Co se týká zvětšené uzliny v třísle, neudáváte velikost této uzliny, ale pokud se zvětšuje, je potřeba udělat kontrolní ultrazvuk, ev.uzlinu vyjmout a odeslat na histopatologii (zde by se mohla také příčina ozřejmit). Současně bych se nebránila ani odběru hemokultur (kultivace krve na bakterie). Stran rakoviny byl váš přítel nejspíš odebírán na onkomarkery (jde však hlavně o ukazatele úspěšnosti léčby než screening, až na PSA u prostaty, který uvádíte, že byl v normě). Stran screeningu rakoviny je vhodné provést kolonoskopii (tu už měl dvakrát) a rentgen plic, který je vhodný také k vyloučení plicní infekce a měl by být tedy v základu.
Dále je možné pátrat po chronických onemocněních, ať už typu infekční mononukleozy, nebo autoimunitních revmatologických onemocněních (vždy odběr protilátek v krvi).
V poslední řadě, pokud vše je negativní, tak vyloučit infekční endokarditidu (jícnové echo) nebo nějaký absces v těle (CT), na hledání zdroje infekce je pak dobrý leukoscan.
Z krevního obrazu jsou patrné zejména leukémie, ale lymfon a některé druhy jiných hematologických malignit je možné zjistit jen speciálními odběry prováděnými na hematologii (FACS z periferní krve, punkce kostní dřeně), tato vyšetření však musí být plně indikována, jsou tedy také v poslední linii (až po vyloučení všeho předchozího).

Komentáře uživatelů ...