58076  10. 5. 2015 21:28:09 - Kubis

Hladina cukru v krvi

Dobrý den, je mi 23 let, aktivně posiluju a momentálně jedu už týden jídelníček "sacharidové vlny" za účelem vyrýsování svalů. Nejím žádné sladkosti, nepříjmám téměř žádné cukry, pouze zdravá strava a i přes to se mi zvýšila hladina cukru v krvi na 6,2 (měřeno na lačno) dříve bez jídelníčku, kdy jsem jedl co jsem chtěl, v jakém koliv množství jsem míval 5,8 . Chtěl bych vědět čím to může být způsobeno. Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, příčin může být několik - jednak hladina cukru je hodně ovlivněna fyzickou aktivitou, čím je aktivita vyšší, tím se zvyšuje uvolňování tzv.stresových hormonů, které mají za cíl zvýšit zásoby cukru (připravit tělo na boj). Zvýšená hodnota pak může být důsledkem vyšší aktivity předešlý den nebo i před měřením cukru (někdy stačí jen zrychlená chůze).
Další příčinou může být již existující diabetes. U vás už před dietou byly zvýšené hodnoty lačné glykémie (norma je do 5,6), a tudíž je zde podezření na existující diabetes nebo prediabetes. Pacienti s takovými hodnotami jsou indikováni k oGTT (orální glukózový toleranční test, tvz. pití sladké vody,), které ukáže, jak na tom tělo s cukrem je.
Vliv mohou mít i steroidy, se kterými se u sportovců setkáváme.
Dále existují i chyby v měření, kdy měření glukometrem může dělat odchylky až 20% od skutečné hodnoty změřené v žilní krvi.

Komentáře uživatelů ...