58116  13. 5. 2015 17:54:09 - Nikuska410

Ako pribrat na váhe po operacii apendixu?

Dobrý deň,
priateľa operovali pred 12dňami na prasknutý apendix.Všetko sa mu hojí,nemá bolesti a chvalabohu už neberie ani ATB ani lieky, má ešte šetriacu diétu. Trápi ma však jeho hmotnosť. Je vysoký 175cm a váži teraz len 56kg, nikto nebol veľmi pri sebe ale vždy mal aspoň tých 65kg. Schudol 9kíl za 9dní v nemocnici. Už skor sa snažil pribrať ale nedarilo sa mu, bol aj na USG aj na gastroentrológii ešte pre tou operáciou a všetko bolo ok. K tomu priberaniu mi jeho ošetrujuci lekar povedal že to mohlo byť aj kvoli zapalu apendixu že nemal ani vtedy ideálnu hmotnosť. Priateľ pracuje veľmi náročne na stavbách, ale teraz je ešte v domacom liečení a na tvári vyzerá prepadnuto, ako smrtka. Chuť má do jedla veľmi dobrú. Chápem že chudnutie je prirodzené po operácii, sama som bola operovaná, ale mám o neho vážnu obavu aby neskolaboval pre podvýživu. Sú vhodné nutridrinky predpísané od odvodného lekára? Prosím poraďte mi ako postupovať pri priberaní. Vopred ďakujem za rady.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, hmotnost vašeho přítele opravdu nebyla ideální ani před operací, je otázkou, pokud to byl dlouhodobější stav a vyšetření k odhalení příčiny byly negativní, pak nelze vyloučit podíl genetiky. Primárně se vždy myslí na zvýšenou funkci štítné žlázy, dále se vyšetřuje trávicí trakt, k vyloučení patologie v něm.
Samozřejmě vše, co si váš přítel nyní prožil, mělo vliv na další snížení hmotnosti. Nutridrinkami nic nezkazíte, ale ty se doporučují u lidí se sníženým příjmem, což váš přítel asi není (předpokládám, že jí, ale nepřibírá). Doporučuji navštívit nutričního (výživového) specialistu, který naordinuje tu správnou dietu, včetně hlídání energetického příjmu a vyváženého příjmu dalších látek důležitých pro tělo.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
14. 5. 2015 12:11:27
Zhubnutí v souvislosti s prasklým apendixem a operací mi přijde jako běžná věc. Pokud v souvislosti s nemocí a operací Váš přítel méně jedl, tak pár kilo shodil. Před operací se nesmí jíst a po operaci se začíná s jídlem postupně. Ze své zkušenosti i s jinou hospitalizací vím, že nemocniční dávky jídla jsou dosti malé, kde to vůbec není dané nemocí a nutným dietním režimem ale spíš se prostě jen na jídle šetří. Je dobré, že přítel má chuť k jídlu, myslím, že stačí kvalitní strava a není třeba užívat žádné doplňky. Normální hmotnost by pak měl získat rychle zpět, i když určitou dobu to trvat bude. Za je třeba se nepřejídat, jíst častěji v menších, max. středních porcích. Pokud má fyzicky namáhavou práci, tak do práce by se měl vrátit až po relativně delší době, odhaduji cca 2 měsíce, když to bylo tak komplikované. Do té doby by měl mít hmotnost už normální. Nakonec konzultujte to s jeho praktickým lékařem.