58143  15. 5. 2015 17:59:19 - buitre

Množství léků

Dobrý den
je normální aby diabetik se slabým srdcem denně užíval 14 druhů léků?
buitre

Množství léků

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bohužel i to se stává, zejména u polymorbidních pacientů, kdy je potřeba léčit více nemocí a ne každá nemoc lze léčit jedním lékem.
Zejména u slabého srdce je potřeba brát léků více (zde to Prestarium neo- ACEI; Furorese, veropsiron - diuretika; Coryol - betablokátor; Sortis - na cholesterol). Na diabetes je zde inzulin a ev. i Sortis (lék na cholesterol, který bere každý diabetik, ale i kardiak).
Clexane je nízkomolekulární heparin, který má zabránit srážení krve, otázkou je, proč je zvolen zrovna tento (nejspíše budou nějaké kontraindikace Anopyrinu).
Otazné jsou další léky. Z ostatních léků vyplývá, že pacient má krom výše uvedených i další nemoci, zejména hodně špatně korigovatelný tlak (celá řada antihypertenziv - vedle léků na srdce, které také snižují tlak, bere ještě Cynt, Ebrantil, Rilmenidin, takže je zde vlastně zcela vyčerpána antihypertenzní medikace) a možná i horší funkci ledvin, vzhledem podávání vit. D (Rocaltrol), a chudokrevnost (substituce železa - Sorbifer durules), které se mohou u horší funkce ledvin vyskytovat. Špatné funkce ledvin jsou také častým obrazem pacientů s diabetem a srdečním selháním.
Vše již završuje Lanzul, lék na zklidnění žaludku, což o tolika léků je vhodné brát, zejména při žaludečních obtížích.

Komentáře uživatelů ...

buitre
17. 5. 2015 1:19:02
děkuji za odpověď, ale spíše mne zajímalo jestli je tato kombinace v praxi možná a jestli nemá na organismus nějaké zásadní vedlejší účinky.
MUDr.Ciefova [Internista]
17. 5. 2015 14:26:57
Táto kombinace možná je, negatívní vliv by mel nekontrolovaný tlak nebo špatne ké čelné srdeční selhání. Často tolik leku dráždí žaludek a léky na jeho klid jsou pak také indikovány.
buitre
18. 5. 2015 21:47:34
Moc děkuji za informace. Člověk který tuto kombinaci užíval zemřel v dubnu na selhání srdce. V únoru byl hospitalizován se selháním srdce a po týdnu propuštěn s touto kombinací léků.