58183  18. 5. 2015 16:32:00 - sorzen

Poraněné lýtko

Dobbrý den,
chci se zeptat. Maminka před dvěma měsíci uklouzla na mokré podlaze a odveře si poranila lýtko na pravé noze. Rána nebyla hluboká, ale vůbec se nechce hojit. Spíše vypadá, že se zvětšuje. Zkoušeli jsme nějaký gel na mokré hojení a několikrát denně odvar z řepíku. Vše bez úspěchu. Občas si stěžuje na bolest okolo toho místa a výtok hnisu, byť rána nevypadá zaníceně. Má hodně oteklé nohy, což zřejmě proces hojení komplikuje. Zřejmě se to bez antibiotik neobejde. I přesto, že má velký strach z doktorů již přikývla nato, že bychom mohli někoho přivěst. Chci se zeptat, zda je vhodné se obrátit na nějakého kožního specialistu. Rovněž bych rád zkonzultoval užití vhodné dezinfekce a zda má být rána raději zakrytá a převázaná či ne. Případně které volně dostupné preparáty jsou žádoucí a zda se dají zobecnit nějaké kroky pro co nejrychlejší úspěšné zaléčení. Děkuji za odpověď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bohužel nejlépe vám poradí lékař, který se ranami zabývá a ránu uvidí na vlastní oči (chirurg, ev. u povrchovým špatně se hojících ran kožní lékař). Pokud z rány secernuje hnis, je tam bakteriální infekce a je potřeba dát antibiotika, u povrchovým ran mohou kožní lékaři namíchat i antibiotické masti (pokud nejsou známky celkové infekce organismu). Vždy nejlépe podle citlivosti, po té, co se provede stěr z rány.
Oteklé nohy samozřejmě hojení ran neprospívají, naopak ho zhoršují, bylo by tedy potřeba vyřešit i tyto otoky. Dále příčinou horšího hojení může být i špatné prokrvování končetin.

Komentáře uživatelů ...

sorzen
18. 5. 2015 22:25:33
Mnohokrat dekuji za vstricnost. Preji hezky den, S pozdravem J Syrovatka