58190  18. 5. 2015 23:19:30 - Nelly17

Neurologia

Pekny den prajem,
v pracovnom aj sukromnom zivote som velmi aktivna zena, tesne po pätdesiatke, posledne tri roky s zavaznymi problemami v pohybovom aparate. Vo februari som pocas troch dni nemohla vstat, otocit sa a pocas 4 noci som od bolesti nespala, tak nad ranom hodinu.Masirovala som si hlavne zadnu cast stehna smerom k panve, prikladala obklady v krizovej oblasti kde som mala ohnivu neznesitelnu bolest. Po automasazi naraz bolest rano o pol siestej ustala. Som tri tyzdne po CT a bolo zistene: Spinalny kanal kombinovane zuzeny, hypertroficka spondylartropatia, , bulging disc L3-L4 s oplostenim duralneho vaku a s naliehanim na odstup korenovych posiev L4 obojstranne v stenotickom spinalnom kanale, to iste je aj na L4-L5 a tiez na L5-S1, dalej multisegmentalne chondroiticke zmeny interverterbralnych diskov v useku L3-S1, multisegmentalne spondylartroticke zmeny v useku L3-S1 s obojstrannou fazetovou hypertrofiou stenotizujucou spinalny kanal, v useku L4-S1 stenotizujucou neuroforamen obojstranne, kombinovana spin.stenoza v useku L3-S1,sekund.zlozka na podklade hypertrofickej spondylartropatie. multisegmentalne spondyloticke zmeny v useku L3-S1, loziskova lezia lavej polovice tela stavca L3 charakteru hemangiomu, Incip.artroticky zmeneny SI klb obojstranne. Naroentgene mam zistenu koxatrozu, v chladnych mesiacoch trpim velmi reumou, hlavne mam postihnute bedrove klby a velmi vyrazne ruky, hlavne prsty.
Co dalej..., pracovne namaham svoje telo extremne, zataz, tazke bremena, maserka, ale z niecoho zit musim, v sukromi som polavila v aktivitach, ficim na arthrotec forte, condrosulf, nadvahu nemam sportovala som, k pätdesiatke som si dala darcek sama sebe a vystupila na vrchol Kilimandjara, robila som tazke prechody zimnych Tatier, behala po krasnych slovenskych horach, mam to vsetko vzdat? Aky madrac je vhodny pri mojich tazkostiach, podkladam si rozne deky aby som nasla polohu na spanie. Pomoze zmiernit moje problemy pobyt pri mori? Pekne dakujem za akukolvek radu, pozdravuje Nelly.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, při přečtení vašeho nálezu na CT bych řekla, že musíte mít neuvěřitelné bolesti a spíše ležet a vyhýbat se jakémukoliv pohybu, ale opak je pravdou, dle vašeho dotazu jste velmi aktivní žena, která i s takovým nálezem vystoupila na Kilimandjaro. A to je to, co učí na medicíně, neléčit zobrazovací metody a laboratorní výsledky, ale člověka jako takového. Vy jste živý příklad toho, že nález na CT nemusí vždy odpovídat klinice.
Největším problémem je útlak míchy vyhřezlou ploténkou, která tlačí na nervové kořeny a způsobuje onu bolest. Otázkou je, co s tím. Řešením může být operace, ale k té se ne vždy přistoupí, záleží i na dalších okolnostech, a o všem pak rozhoduje ortoped, lépe spondylochirurg. Vzhledem k tomu, že operace nebývají vždy úspěšné a mohou přinést i další zhoršení příznaků, nepřistupuje se k nim vždy. Zejména u lidí, kteří jsou nadále schopní se hýbat, se postupuje konzervativně. v tom případě je na místě rehabilitace a fyzioterapie.
Pobyt při moři vám bohužel obtíže nijak zmírnit nemůže, změny na páteři jsou nevratné.

Komentáře uživatelů ...