58196  19. 5. 2015 11:12:45 - matkaX

Zlomeny stavec, osteoporoza

Dobry den,
mala by som par otazok. Pred 5timi dnami spadla moja 75 rocna babka, ktora ma nepeknu osteoporozu na chrbat pricom si udrela hlavu aj chrbat. Hned v ten den isla do nemocnice, odkial ju poslali domou so slovami, ze sa iba silno udrela. Na dalsi den zacala mat zavrate a velmi silne bolesti v chrbte, tak ju vzala zachranka do nemocnice kde jej oznamili, ze ma zlomeny a o 30% posunuty prvy bedrovy stavec. Bohuzial v nasej nemocnici pravdepodobne nie su velky odbornici, kedze kazdy den, jej oznamia nieco nove. Prve 3 dni ju nechali lezat s tym, ze nam odporucili vybavit miesto pre dlhodobo leziacich, aby mohla co naskor zacat rehabilitaciu. Vcera ju prvykrat postavili na nohy, aby zacala chodit. Babicku bez velkych bolesti postavili a uplne bezbolestne chodila. Taktiez jeden den uvazuju nad operaciu a dalsi den nie. Dnes jej maju dat korzet a tiez jej lekar oznamil , ze vobec nema chodit, iba lezat a uvazuje nad prepustenim do domacej liecby.Mohli by ste mi prosim vas poradit co teda ma alebo nema robit? Dakujem velmi pekne

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, co se týká operací páteře, rozhoduje vždy více faktorů. Zlomenina obratle v terénu osteoporózy se dá řešit vertebroplastikou, která není takovou zátěží pro organismus. Někdy se čeká s rozhodnutím pro operaci několik týdnů, podle toho, jak se zlomenina sama hojí.
Co se týká rehabilitace a ergoterapie, je potřeba začít co nejdřív, aby pacient byl naučen co nejvetší soběstačnosti, pomalu se pohybovat (většinu času jen na lůžku). Aby se zlomenina zhojila, je potřeba zabránit posunům páteře, a to tím, že pacient většinu času musí ležet, nesmí si sedat a pohyby chůze (opravdu jen ty nejnutnější - na záchod, hygiena) musí vykonávat pouze s korzetem. Po určité době se udělá kontrolní snímek a znovu zhodnotí situace.
Pokud by však začaly komplikace, zejména poruchy hybnosti, brnění dolních končetin, je potřeba lékaře navštívit ihned.

Komentáře uživatelů ...