58214  20. 5. 2015 14:41:47 - Nags

Rehabilitace po vyndání ETN hřebu

Dobrý den,
Měl bych na Vás prosbu v podobě dotazu, zda-li mám po vyndání ETN hřebu a šroubů nějakým způsobem cvičit a případně kdy můžu začít cvičit. Za 14 dní mám sundávat stehy, takže je nyní ještě mám a občas leduju kotník a koleno. Tyto části nohy nejvíc zatím bolí, takže nohu zvedám na postel na polštář za pomocí rukou, protože samotnou nohu bych nyní nedokázal zvednout.
Jsem 1985 ročník a v dubnu roku 2007 jsem měl nehodu a měl jsem otevřenou zlomeninu levého bérce a vnitřního kotníku vlevo. Ve zprávě mám: nitrodřenová osteosyntéza ETN, osteosyntéza vitřního kotníku
Dne 15.5.2015 jsem byl na operaci k extrakci ETN hřebu, vymezovacích šroubů, malleololárního šroubu a K.drátu z med.malleolu vlevo.
Dne 17.5.2015 mě doktoři propustili z nemocnici v Hradci králové do domácího léčení. Měl bych tedy na Vás pár otázek:
1. Jestli můžu a mám se stehy cvičit ( i když to momentálně poměrně bolí ), případně kdy můžu začít a s jakými cviky ?
2. Má smysl užívat tolik vychvalovaný Wobenzym ? Jestli ano, zda-li stačí 14denní užívání nebo aspoň měsíc pro nějaký efekt ? Jaký na to máte názor ? Jeden chirurg říkal, že není špatný vytamín C a zinek, ale že to má smysl jen tehdy pokud člověk těchto vitamínů má nedostatek.
3. Můj obvodní lékař říkal že po nehodě a vložení želez je nutná rehabilitace a pokud jsem měl před vyndáním želez plnou hybnost, tak není nutná rehabilitace. V nemocnici mi o rehabilitacích taky nic neříkali. Tak se jen raději ptám odborníků.

Děkuji mnohokrát za Váš čas, jestli si najdete chvilku mi odpověďět, cením si každé rady od odborníků jako jste Vy,
hezký den s pozdravem
Zbyněk P.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nejsem ortoped a bohužel tu v poradně ortopeda ani nemáme. Ze zkušeností mohu jen říct, že pokud není stále hybnost končetiny perfektní, rehabilitaci bych určitě doporučila. Do vyndání stehů však není vhodné nohu příliš zatěžovat (ve smyslu natahování), aby nepraskly stehy. S tím vším by vám měl ale poradit váš ošetřující lékař.

Komentáře uživatelů ...