58240  21. 5. 2015 17:04:11 - MichaelaR

Dlhodobý problém s prieduškami

Dobrý deň,
môj priateľ má už asi tretí mesiac problémy. Začalo to najprv tým, že sa mu ťažko dýchalo neskôr to prešlo aj do neustáleho odkašliavania s pocitom akoby mal niečo v krku. Bol na všetkých vyšetreniach možných...výtery, krv, pľúcne, RTG, chlamýdie...všetko a nič mu nezistili. Momentálne má pocit akoby mal iný hlas trošku to je aj počuť. Akoby ste mali dym v pľúcach. Je nefajčiar, nepije, športuje. Išiel teraz na dlhšiu dobu do zahraničia. Môže to byť aj stresového pôvodu keďže mu nič nezistili? ďakujem za odpoveď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pokud mu opravdu nenašli nic na rentgenovém ani ORL vyšetření, může jít opravdu o psychickou záležitost. Na ORL by určitě viděli jakýkoliv zánět nebo změny na hlasivkách. Co se týká plicního vyšetření, záleží, jak moc dopodrobna šli - pokud jen popsali rentgen a poslechli si pacienta, mohlo něco uniknout. Měl by absolvovat i spirometrii, při nejhorším bronchoskopii (ale k té bych přistoupila, pokud by byly obtíže dlouhodobější a trvalo odkašlávání hlenu - není to totiž zrovna příjemné vyšetření, tak pokud možno, tak pacienty s ním nezatěžovat).

Komentáře uživatelů ...

MichaelaR
22. 5. 2015 0:14:25
A keby mal poruchu štítnej žľazy tak by to uvedenými vyšetreniami zistili?
MUDr.Ciefova [Internista]
22. 5. 2015 9:41:23
Obtíže, co popisujete, nejsou typické pro štítnou žlázu, maximálně pocit tlaku v krku při jejím zvětšení, ale to by si lékař (zejména na ORL) všiml. U ostatních onemocnění této žlázy bývá únava, spavost, zimomřivost, přibývání na váze (nebo naopak u zvýšené funkce).