58252  22. 5. 2015 17:14:20 - Kate.e

Trombóza?

Dobrý den,
pokud je to možné - měla bych dotaz, který se týká zvýšené srážlivosti krve trombóza) z hlediska genetických dispozic... Je mi 18 let a můj otec prodělal trombózu dolních končetin, tak že mu otekla noha, zhruba před 16ti lety (jemu bylo tehdy přes 40 let) nyní užívá léky na ředění krve. Je u mě nějaká pravděpodobnost - popř. jak vysoká, že jsem zdědila trombofilii po svém otci a nebo je do budoucna pro mě zvýšené riziko tohoto onemocnění? V lednu mi byly provedeny odběry krve - krev. obraz, biochemie, krev. diferenciál... vše v normě. Můžu tedy být klidná, že mi nic takového nehrozí? Děkuji za Váš čas! Hezký den. S pozdravem Katka

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, trombofilní stavy se nedají zjistit z běžných odběrů, které výše uvádíte. Neuvádíte, zda vašemu otci někdy trombofilní mutace odebíraly a zda mu byly nějaké prokázány. Vzhledem k pozitivní rodinné anamnéze doporučuji provést konkrétně odběry na trombofilní stavy (mutace faktoru V. - Leiden, mutace faktoru II, APC rezistence, lupus antikoagulans, protein C a S,...). Většinou jsou prováděny cestou hematologické ambulance (na doporučení praktického lékaře), kde pak bývá pacient v případě pozitivního nálezu sledován. Toto vyšetření je u dívek s pozitivní rodinnou anamnézou doporučováno provést ještě před nasazením hormonální antikoncepce, ev. před otěhotněním.
Zaráží mě, že váš otec užívá už 16 let léky proti srážení krve. K trvalému užívání se přistupuje v případě recidivujících trombóz(plicních embolií), nebo při prokázaných kombinací trombofilních stavů. Z toho soudím, že vašemu otci trombofilní stav prokázán byl (neboje tu možnost již špatně vedené léčby).

Komentáře uživatelů ...