58323  27. 5. 2015 13:03:47 - kristina10

Toxoplazmoza

Dobry den,
poprosila by som vas o pomoc. Teraz mi bolo zistene,ze mam toxoplazmozu. Mam 1,5r syna,pocas tehotenstva mi nebrali krv na toxo. Chcela by som sa spytat,ak som mala aj pocas tehotenstva,moze mat aj moj syn? Mam ho radsej zobrat tiez na odber,alebo by sa to uz prejavilo nejako? Bojim sa,nieze syn bude mat nejake problemy, ze sa u mna nerobilo vysetrenie na toxo pocas tehu.
Dakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, odběry na toxoplazmózu nepatří mezi standardní těhotenské odběry a tudíž se neprovádí.Toxoplazmózou je infikována v našich zeměpisných šířkách cca 1/3 obyvatel, s tím že infekce je ve většině případů asymptomatická, tedy bezpříznaková. Problém může nastat u pacientů s oslabenou imunitou a u těhotných, pokud k prvotní infekci dojde v době těhotenství, zejména v 1. a 2. trimestru. Pokud k tomu dojde, plod může mít různý stupeň postižení, od lehkého až po těžké končící spontánním potratem.
Neuvádíte, jaké výsledky nyní máte stanovené, pokud máte nyní akutní toxoplazmózu, v těhotenství jste ji jistě neměla. Pokud vám zjistily jen protilátky po proběhlé toxoplazmóze, vůbec to nemusí znamenat, že k infekci došlo zrovna v době těhotenství. Naopak si myslím, že vzhledem k tomu, že máte již 1,5 roku starého syna, bez jakýchkoliv vrozených vad a normálním vývojem, že toxoplazmózou nebyl vůbec postižen a můžete být tedy klidná.
Určitě bych syna odběry netrápila.

Komentáře uživatelů ...