58351  29. 5. 2015 18:33:53 - perry5226

Krátkodobé výpadky

Dobrý den,
je mi 37 let, celý život trpím velice nízkým tlakem - mé hodnoty jsou běžně 95-100/70. Zároveň každoročně navštěvuji kardiologii, mám vrozenou vadu, nepatrný defekt na aortě. Nemám však žádná omezení, pouze každoroční kontrolu.
Několikrát jsem své "výpadky" řešila se svou obvodní lékařkou, ta mi však tvrdí, že léky na nízký tlak neexistují. Mé problémy spočívají v tom, že při např. špatném tlaku, větší fyzické aktivitě atd. ztratím na chvíli vědomí - dříve jsem i omdlívala, což se mi teď nestává, víceméně se na chvíli "ztratím z reality", třeba i dál pokračuji v prováděné činnosti, ale na pár sekund "vypnu, zmizím" a nevím, co se se mnou děje.. Dnes se mi to stalo při procházce s kamarádkou, venku bylo těsně před deštěm, docela i dost dusno a my jsme si o něčem povídaly, normálně jsem jí odpovídala a najednou jsem byla "mimo", řekla jsem jí jakýsi úplný nesmysl a po pár sekundách jsem se "vrátila zpět".. Jelikož o mých problémech ví, tak říkala, že mě v tu chvíli sledovala, že jsem úplně zbělala, šla dál jako robot, jen jsem byla prostě mimo realitu.... Již jsem řešila tyto problémy na neurologii, kde mi byl předepsán Esoprex 1tbl denně, víceméně proto, že jsem na paní doktorku již působila úzkostně. Bylo to v době, kdy se tyto stavy často opakovaly a opravdu jsem z toho byly hodně nešťastná a bála jsem se, zda nejde o závažnější problém, jelikož spousta rodinných členů mi zemřela na rakovinu (ve dvou případech nádory na mozku). Po kontrole CT jsem se cítila mnohem klidnější, jelikož byl výsledek negativní. Bohužel tyto krátkodobé výpadky neustávají a už si nevím rady.. Piji až 2litry tekutin denně, snažím se aktivně sportovat, ale v situacích, kdy je opravdu hodně nízký tlak, takto "zkolabuji".. Chci se zeptat, zda je možnost absolvovat ještě nějaké vyšetření, zda se mám obávat nějakého dalšího problému, zhoršení apod., nebo se mám smířit s tím, že se mi prostě občas takhle nevolno udělá? Děkuji za příp. doporučení, s pozdravem MH

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pokud jste sledována na kardiologii, nepředpokládám zhoršení nálezu na aortě a tedy, že by tento nepatrný defekt měl být příčinou vašich obtíží. Co se týká nízkého tlaku, paní doktorka má pravdu, že léky na nízký tlak neexistují. Důležitá je prevence (pít dostatek tekutin, vyhýbat se vydýchanému a horkému prostředí, pomalu vstávat,pokud cítíte, že jdou na vás mdloby, tak si co nejdříve lehnout a zvednout nohy,...).
Nevím, zda vám na neurologii dělali EEG k vyloučení epilepsie, která by také mohla mít takové projevy.
Co se týká kardiologické stránky, doplnila bych zátěžové vyšetření srdce (ergometrie - i vzhledem k udávaným obtížím během zátěže) a Tlakového a EKG Holtera (obě ambulantní- hodinové monitorování).
Pokud všechna vyšetření budou v pořádku, je na zvážení ještě test na nakloněné rovině (ale k tomu by se měl vyjádřit kardiolog vzhledem ke sledování srdce). Podíl psychiky však nelze vyloučit.

Komentáře uživatelů ...