58391  1. 6. 2015 19:43:57 - zuzi2

Leukocyty

Dobrý deň.
Obraciam sa na Vás s problémom. Mám diagnostikovanú sklerózu multiplex, úspešne sa liečim podávaním interferónou injekciami. Mám dlhodobo znížené leukocyty, momentálne 2,43. Viem źe toto sa stáva pri poďávaní interferónov no u mňa tento problém bol už pre začatím liečby. Beriem pyridoxin na zvýšenie hladiny leukocytov, no keďže ma čaká zákrok na gynekológii, robím si predoperačné vyšetrenia a pri odberoch bol výsledok taký že mi klesli ešte viac. Ďalšie odchylky boli B_Neutr.granul.abs.p.1.02, B_Neutr. granul. 41,9 ,Hemoglobín 117,0 , a zvýšené mám B_Lymfocyty % 49,5 . Neviem na koho sa mám obrátiť, ide mi o dosť. Potrebujem doporučenie imunológa na podanie žiadosti na ďalší rok liečby na SM a mám strach že lekár mi ho nedá. Eśte uvediem že SM mám v rodine ja a aj sestra, sestre pred nedávnom navyše diagnostikovali aj Lupus. Prosím o radu, čo môže spôsobovať takú nízku hladinu leukocytov aj napriek tomu že beriem piridoxin?
Za radu Vám vopredďakujem.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bohužel konečné rozhodnutí bude v rukou imunologa. Důležitá je dynamika leukopenie (tedy nízkého počtu leukocytů), pokud jde o chronický stav, nejspíše bude příčinou samotná roztroušená skleróza. Vzhledem k tomu, že snížení počtu leukocytů pod 1,0 může být životu nebezpečné, a podávání interferonu jejich hladiny může ještě snižovat, musí se zvážit benefity dalšího pokračování této léčby. Pokud se hodnoty pohybují kolem 2,5, myslím, že by neměl být problém v léčbě pokračovat, s přísnými kontrolami krevního obrazu.
Bylo by vhodné ale dovyšetřit přímo příčinu poklesu leukocytů, aby nebyla příčina i někde jinde (např. ve větším útlumu kostní dřeně). Tím se zase zabývají hematologové.

Komentáře uživatelů ...