58408  2. 6. 2015 20:32:54 - Allie

Strabizmus

Dobrý deň
Už od detstva trpím striedavym strabizmom, ktorý sa v puberte zhoršil.Škuli moje pravé oko- smerom trochu von a dohora. Ľave oko je rovno a je to vedúce oko ale možem ich vymeniť tak aby moje prave oko bolo rovno a lave by škulilo uplne von. Bola som už 2x operovaná ale vyzerá to stále rovnako. Moja očna lekarka mi povedala, že sa to už operovať nedá.Dufam, ze to nieje pravda. Moje oči dokažu spolupracovať, ked sa chcem pozrieť doprava aj doľava. Pozerať rovno pred seba, vsak s oboma očami naraz nedokážem.Chcem sa spytat ci existuje este nejaka moznosť ze sa to napraví?. Kludne aj na sukromnej klinike, kde si za to zaplatím.Alebo , či sa to neda napraviť cvikmi, zväčšenim dioptrii. Posielam aj lekarsku spravu. Za odpoveď vopred ďakujem.

Strabizmus

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, ve Vašem případě jsou dvě skutečnosti, proč již nechce ošetřující lékařka operovat. Za prvé, Vaše oči nespolupracují. Tedy nekoukají společně, buď kouká pravé a levé je utlumeno nebo naopak. A ono vypnuté oko má tendenci ujíždět. To je fakt, s kterým nelze ve Vašem věku již nic udělat. A druhou, daleko důležitější skutečností je, že na svalech již zřejmě byl proveden maximální možný výkon a dále nelze pokračovat. Aby jste tomu lépe rozuměla. Každý sval se dá posunout (repositio) jen o určitý kousek či o specifický kousek zkrátit (resectio). A vzhledem k tomu, že vnější sval byl již operován 2x, tak je určitě posunut na maximum. Při první operaci byl zkrácen vnitřní sval a když se na něm neoperovalo po druhé, tak to již zřejmě nebylo možné. Kdyby se tyto limity přesáhly, tak by hrozilo výrazné narušení pohyblivosti očí.
Úchylka 13° je dosti velká, a na tu nestačí cvičení a zřejmě budou pro nesnášenlivost a střídané očí kontraindikovány i prizmatické dioptrie.

Komentáře uživatelů ...

Allie
2. 6. 2015 20:35:34
A mam 18 rokov