58502  9. 6. 2015 14:19:28 - NightFury

Vysledky cukru v krvy

Dobry den mam 44 rokov a bol som na preventivnej prehliadke. Vsetky vysledky vysli v poriadku az na hladinu cukru v krvy tie su taketo:

B(C)_GLUK_OGTT 1.vz vysledok 6.82 mmol/l
B(C)_GLUK_OGTT 2.vz vysledok 13.82 mmol/l
B(C)_GLUK_OGTT 3.vz vysledok 8.17 mmol/l

Inaksie problemy nemam. Avsak moj lekar odporuca vysetrenie u diabetologa a preto by som vas velmi rad poprosil o nestranny nazor na dane vysledky. Je potrebne vysetrenie u diabetologa ?

Velmi pekne dakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, předpokládám, že šlo tedy o orální glukózvý toleranční test, první vzorek byl nalačno, před pitím cukru, druhý vzorek po 1. hodině a třetí vzorek po 2. hodině od vypití roztoku cukru. Běžně se odebírá krev jen nalačno a po 2 hodinách, kde vaše hodnoty jsou zvýšené a svědčí o poruše glukózové tolerance. Po jedné hodině od vypití cukru se měří hodnota obvykle jen u těhotných, hodnota 13,82 už ukazuje na diabetes mellitus (šlo by teoreticky o náhodnou glykémii, která je považována za patologickou při hodnotách nad 11,1).
V České republice je zvykem, že tyto hodnoty může řešit i praktický lékař, bohužel nevím, jak to chodí na Slovensku. Základem je dieta diabetická a nasazení léků (metforminu - pokud nejsou kontraindikace).

Komentáře uživatelů ...