59278  29. 7. 2015 20:38:33 - rikostyfler

Nadměrná únava, malátnost, problémy se spánkem

Dobrý den,
mám posledních asi 5 měsíců problémy s nadměrnou únavou a spánkem. Je mi 30 let, 189 cm, 130 kg, zjištěna zpomalená štítná žláza, zvýšený krevní tlak. Otec cukrovka. Denně spím cca 8 hod. Večer mám problémy usnout cca 1 hod. Po probuzení jsem asi tak za hodinu tak vyčerpán, že jsem zralý opět jít spát a to i když předchozí den skoro nic nedělám. Když to přechodím, tak odpoledne se mi tak motá hlava a jsem tak unaven, že si musím i jen sednout nebo bych snad omdlel. Spánek mi tedy nepřináší žádný kloudný odpočinek. Pracuji v nepřetržitém provozu na stroji ve strojírenské výrobě. Tzn. 12 hod. směny denní a noční. Namáhavá práce.

Na denní směně jsem již v 7 hod. vcelku unaven, ale dá se to vydržet. Na noční směně to je někdy hodně kruté. Jednou se mi stalo, že jsem si musel jít lehnout na šatnu, protože se mi udělalo tak zle, že jsem málem omdlel. U obvodního lékaře byla učiněna v květnu tohoto roku preventivní kontrola a rozbory krve. Zvýšený cholesterol a zpomalená štítná žláza. Bez dalšího vyšetření specialistou předepsán Letrox 50 v dávkování 1x tableta 1x denně. Bohužel mi příjde, že se nic nezměnilo a ta únava je buď stejná a nebo ještě větší. Většinou se mi motá tak hlava, že si připadám jak opilý a dělám i nechtěné chyby, např. padají mi věci z rukou nebo udělám něco jinak než jsem prostě chtěl. K tomu se přidávají značné změny nálad. Někdy deprese, jindy zase výbouchnu kvůli obyčejným hloupostem a záchvatově se s někým hadám a pak si to uvědomím, že je to třeba i zbytečné. Od obvodního lékaře jsem dostal Neurol 0,5 mg v dávkování 1x tableta při obtížích, ale příjde mi, že to na mě vůbec neučinkuje. Navíc je to dočasné řešení, protože Neurol bych v žádném případě neměl brát dlouhodobě. Nevím co s tím. Obvodní lékař mě nepošle k dalšímu vyšetření ke specialistům, ale zřejmě bych ho měl přesvědčit, aby mě poslal na endokrinologii ? a sycholog/psychiatr ? Díky za radu.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, zvýšená únava může být důsledkem snížené funkce štítné žlázy. Neuvádíte, jaké hodnoty vám byly naměřeny, ale předpokládám, že nebyly tak dramatické, v tom případě léčbu zvládne i praktický lékař, a není potřeba pacienta odesílat na specializované endokrinologcké pracoviště. Obvykle se začíná nižší dávkou léku a titruje se podle kontrolní laboratoře.
Zvýšený tlak bude spíš důsledek metabolického syndromu (obezita, zvýšený cholesterol, vysoký tlak,...). S redukcí hmotnosti by se mohl i tlak urovnat. Je možné že vaše únava a nejistota (motání hlavy) je také důsledkem rozkolísaného tlaku, kterému směnný provoz moc nepomáhá. Na zvážení je 24-hodinové ambulantní monitorování tlaku (tzv. TK Holter) a dle jeho výsledků nasazení antihypertenzní medikace.

Komentáře uživatelů ...