59916  7. 9. 2015 22:53:46 - ivusa12

Srdce

Dobry vecer,
Zijeme s manzelom v zahranici a momentalne sme prisli na sk na prehliadky. Ja som tyzden po prehliadke aj ekg. Vsetko mam v poriadku. Vcera vecer sos sa strhla zo sna a citila som velmi bit srdiecko tak som si odmerala tlak. Bol 105/75 a tep 75 a vsak ja pouzivam tlakomer tensoval a ten mi vyznacil poruchu rytmu. Dost ma to vystrasilo. Rozmyslam nad tym preco som mala ekg v poriadku a ako je mozne ze ekg to neukazalo tu nepravidelnost. Ze by bola jednorazova? Ja som si kupila tento tlakomer z toho dovodu ze on zachytava aj arytmiu ale teda to je prvy krat za pol roka. Myslite ze je treba ust znovu k lekarke?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, mohlo by jít o paroxysmální arytmii (tedy poruchu rytmu, která se objevuje jen někdy), ale také mohlo jít jen o komorové extrasystoly, které někteří lidé vnímají více, někteří méně nebo vůbec, a budí také dojem arytmie (i tlakoměr, co měří puls, to zaznamenává jako arytmii, protože při tom bývá puls nepravidelný). Pokud máte nyní rytmus normální, ani lékař na nic nepřijde, je potřeba natočit EKG v době obtíží. Ev. doporučuji 24-hodinové ambulantní monitorování EKg křivky, tzv. EKG Holter, ale nejspíš jen, pokud se budou obtíže opakovat častěji.

Komentáře uživatelů ...

ivusa12
8. 9. 2015 8:37:57
Dobry den. No pulz mavam taky ako som Vam napisala. No ekg som absolvovala niekolko dni dozadu ale to len kvoli preventivke. Mavala som busenie ale to bolo psychickeho povodu. Neviem teda ci mam ist teda na dalsie vysetrenie. Ja sa len bojim aby sa mi nieco nestalo kedze sa pise ze pri arytmii moze clovek zomriet.
MUDr.Ciefova [Internista]
8. 9. 2015 10:54:01
Je velké množství arytmií a jen minimum je životu nebezpečných (komorové fibrilace a tachykardie). Při tepové frekvenci 75/min nejde onic vážného, nejspíš o benigní extrasystoly, nebo o krátký paroxysmus fibrilace síní s vyrovnanou odpovědí komor (ten by bylo potřeba opravdu zaznamenat na EKG, aby se pak rozhodlo o další léčbě).
ivusa12
8. 9. 2015 12:03:15
Viem ze lekarka mi pisala do karty ze mam sinusovu takychardiu preto ze som niekedy mavala rychly tep ktory som mala zvyseny zo psychiky. V minuli rok v oktobri som bola na kardio kvoli tomu tepu a povedali mi ze vsetko mam v poriadku no ake to je uz rok dozadu. Pani doktorka este jednu otazku man. Myslite si ze moze aj psychika vyvolavat arytmiu?
MUDr.Ciefova [Internista]
8. 9. 2015 15:51:05
Ano, i psychika hraje velkou roli u srdečních arytmií - ať už, že je může vyvolat (vlivem stresu se uvolňují katecholaminy, které mají vliv nejen na srdce), ale může i způsobovat pouhý pocit arytmie, přestože srdce pracuje normálně.
ivusa12
8. 9. 2015 16:33:29
Pani doktorka aj teraz sa mi zopakovalo ako keby preskocenie srdiecka a ked som si odmerala tlak tak bol 122/88 a tep 98!!!! Moja lekarka ma objednala na holter len sa bojim aby sa mi nieco nestalo dovtedy.
ivusa12
8. 9. 2015 16:35:15
Este by som rada dodala ze ma stipu dlane. Myslite ze by to mohlo mat nejaky suvis?
MUDr.Ciefova [Internista]
9. 9. 2015 17:14:36
Váš tlak je v pořádku, tep jen lehce vyšší, nic extrémního, možná i podílem stresu. Štípání dlaní nebude v souvislosti s bušením srdce.